Zadarski studenti nisu zainteresirani za predavanje Judith Reisman!

Zadarski su studenti, okupljeni oko Facebook grupe Sveučilište u Zadru, jučer predložili da zadarsko Sveučilište ugosti kontroverznu Judith Reisman, no očito za istim ne postoji interes studenata.

Iako je student Ante Žepina, koji je ujedno i inicijator cijele teme, očigledno priželjkivao pozitivne reakcije, one su izostale.

Njegov poziv “Ima li zainteresiranih oko održavanja predavanja Judith Reisman i na našem sveučilištu? S obzirom na to da cijenjena znanstvenica gostuje u Splitu u ponedjeljak možda još uvijek postoji šansa da je i mi ugostimo” tako je ostao uskraćen za interes kolega studenata, koji su mu u većini odgovora i komentara, zapravo, održali bukvicu kako ista predavačica u Zadru nije poželjna.

Izdvajamo samo neke komentare koji prevladavaju u cijeloj raspravi.

Filipa Kljajić: Nema smisla vam se ovdje prepirati i kenjačiti jedni drugima. Mene osobno ona ne zanima i čitavo to predavanje jer mutavo da se itko svađa s njom. Žena ima svoju teoriju koju brani. Za to joj svaka cast jer se drži svojih uvjerenja, ako ćete ici na njezina predavanja da pokažete kako su vaši stavovi bolji od njezinih to je glupo. Cilj njezinog predavanje je trebao biti da se nadu ljudi različitih stavova i uspostave dijalog a ne prepirku i međusobno odbacivanje argumenata. Ako ćete tamo ici idite tamo s ciljem da ju pitate zašto tako misli tj. da poslušate drugu stranu price. Njezini stavovi jesu ekstremni ali ne mislim da je dobro da itko pljuje po tuđim stavovima ma kakvi oni bili. Možda ćete se osjećati uvrijeđeno ako se bude obraćala s visoka i pljuvala po vašim argumentima protiv al onda se jednostavno dignete i odete jer s takvim ljudima onda nema smisla pričati kada ne slušaju drugu stranu. Stoga, ako idete tamo idite s dozom poštovanja prema njoj ako ona ne uzvrati isto tako otiđite i nikom ništa. čemu ovo vase prepiranje? Sudeći po nekim komentarima ovdje niste ništa drukčiji od nje.

Barbara Čirjak: Ante, nije riječ o seksualnom odgoju već o zdravstvenom čije bi teme bile vezane isključivo za to područje poput holističkog poimanja zdravlja (bulimija, anoreksija), osposobljavanja za kritičko prosuđivanje životnih situacija i vlastitih postupaka, razvoja tolerancije i pozitivne slike o sebi, ali i uvažavanja različitosti među ljudima kao temeljnih vrednota, ukazivanja na neprihvatljiva ponašanja i devijantne pojave koje se ne smiju tolerirati ili ignorirati te razvoja sustava vrijednosti kod mladih osoba. Neki sadržaji, poput prevencije nasilničkog ponašanja, razvijanja odgovornosti za vlastite postupke, primjenjivanja uljudbenog ponašanja i uvažavanja različitosti, kao i briga o zdravom i čistom okolišu te urednom radnom okruženju zadaća su svih nastavnih sati, svih aktivnosti i cjelokupnog djelovanja škole. nikakav SEKSUALNI odgoj, mada bi i njega trebalo uvesti čisto da se smanji postotak maloljetnih trudnoća i spolnih bolesti.

Marko ZD: Postoje dvije vrste protivnika zdravstvenog odgoja; prvi su informirani, ali zaslijepljeni ideološkim motivima spremni su žrtvovati dobrobit i zdravlje djece, drug su samo neinformirani. Reisman je sve samo ne “cijenjena”, a pseudoznanstvenicima, povijesnim revizionistima, šarlatanima i homofobima nije mjesto na visokoobrazovnim institucijama.

 

Poziv studentima za predavanje judith Reisman
Ovo su samo neki komentari kojima su studenti pokazali kako Judith Reisman nije dobrodošla u Zadar i na zadarsko Sveučilište, no, sam inicijator ostao je dosljedan i pokušao objasniti svoje svjetonazore. U tome su mu pomogle i dvije studentice, koje se, za razliku od 98% drugih, slažu s dolaskom kontroverzne znanstvenice.

Ante Žepina: Nitko nije protiv zdravstvenog odgoja, naprotiv to je potrebno. Mi se protivimo ovome ideologiziranom seksualnom odgoja. Ja ne želim da moja djeca uče od 10 godina to da bezobzira što ima pišu možda nije muškarac, a to nam ovaj odgoj servira.

Margareta Mucić-Mak: Hajde bez vrijeđanja i svađanja. Tko je za nek napiše, tko nije nek izignorira i mir. Ne pljujte odmah ako vam se ne sviđa. I ako ćete se već držat dotičnih članaka, onda pročitajte što više i čujte različita mišljenja a ne samo jedan pa ga se držat kao pijan plota. Ima ona i pokoju pametnu riječ u moru bedastoća al Bože moj, bakica od 78 godina.

Gemma Camolli: Pa nitko vama ne govori da morate prisustvovat tribini ako se bude održavala. To što se tu vas dvoje, troje našlo i protiv je, ne mora značiti da se na tribinu neće nitko odazvati!

 

Upitali smo Žepinu za njegovo komentar na cijelu raspravu.

98 posto komentara je protiv, osim Margarete i Gemme, to su dvije kolegice koje me podržavaju. Imam jako puno prijatelja koji podržavaju moju inicijativu međutim boje se javno istupiti oko toga. Ali me ne čudi ovakav govor mržnje na fejsu jer svi znamo da je Sveučilište u Zadru vrlo liberalno po svom razmišljanju, zaključio je Žepina.

Zaključno, barem prema stavovima studenata uključenih u spomenutu raspravu, Judith Reisman u Zadru nije dobrodošla, a zaključak ću prepustiti komentaru korisnika Arminas Isilrá, koji kaže: “E sad ovo znanstvenica je očito širok pojam”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...