Zadarskoj Adriji slijede tužbe: tjerali radnike na prekovremeni rad bez plaće

Inspekcija rada provela je prije blagdana u prosincu višednevni i složen inspekcijski nadzor nad stanjem u zadarskoj tvornici ribljih konzervi, na temelju traženja sindikata PPDIV-a. Državni inspektorat nam je dostavio nalaz ove inspekcije iz kojeg proizlazi da su počinjeni brojni prekršaji zbog kojih su podneseni optužni prijedlozi Prekršajnom sudu.

Da podsjetimo, ovih dana je suvlasnik i direktor “Adrie Zadar 1” d.o.o. Neven Badurina izjavio za “Slobodnu” kako je inspekcija bila u kontroli danima i nije našla ništa. Evo što je inspekcija ipak utvrdila: Sporazumom između vlasnika “Adije” d.d. Miodraga Lacića i suvlasnika “Adrije Zadar 1” d.o.o. Nevena Badurine i Jadranka Lisice preneseni su svi ugovori o radu za 286 radnika “Adrije” d.d. i moraju se zadržati sva prava iz radnog odnosa. Sindikalni povjerenik ostaje s pravima i obvezama radničkog vijeća, “Adrija” d.d. je bila dužna pismeno obavijesti sve radnike o prijelazu u drugu firmu te da će se i dalje primjenjivati važeći kolektivni ugovor iz “Adrije” d.d. odnosno pravni akti “Adrije Zadar 1” d.o.o. ako su povoljniji. “Adrija” d.d. međutim nije pismeno obavijestila svih 286 radnika o prijelazu u novu firmu, zbog čega je podnesena prijava prekršajnom sudu.

Utvrđeno je i da se “Adria” d.d. nije savjetovala sa sindikalnim povjerenikom o položaju radnika, a utvrđeno je i da jednom radniku nije izdana pisana potvrda o sklapanju ugovora o radu. “Adrija” d.d. osim toga nije isplatila zakonom propisani minimalac za kolovoz, rujan i listopad za 79 radnika, samo im je uručen obračun dugovanih, a neisplaćenih plaća.

I zbog tih stvari je uprava “Adrije” d.d. tužena na prekršajni sud. Podnesen je optužni prijedlog i protiv uprave “Adrije Zadar 1” d.o.o. zbog osnovane sumnje da su od radnika zahtijevali da rade duže od punog radnog vremena veći broj sati od zakonom određenog najdužeg trajanja takvog rada, zbog toga što navedeni poslodavac nije obavijestio radnike o promjeni rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, kao i zbog osnovane sumnje da isti vode evidenciju o radnicima koja ne sadrži podatke o radnom vremenu propisane Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima, što je poslodavac dužan voditi sukladno odredbama Zakona o radu.

A optužni prijedlog će se podnijeti i zbog toga što u zakonskom roku od 8 dana nisu izvršili prijavu o prestanku-početku osiguranja, što je protivno odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, te zbog toga što inspektoru nisu na pisano traženje u primjerenom roku dostavili sve podatke potrebne za obavljanje inspekcijskog nadzora, navodi se u odgovoru Državnog inspektorata na naš upit.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...