ZAMP od “kralja inćuna” traži 193.000 kuna

Hrvatski „kralj inćuna“ Neven Badurina pojavio se u ponedjeljak na Općinskom sudu u Zadru gdje mu je počelo suđenje zbog kaznenog djela nedopuštene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača.

Optužnicom zadarskog ODO-a vlasnik “Ostree”, koji je prošle godine preuzeo i zadarsku tvornicu ribljih konzerva “Adria”, tereti se da je od lipnja 2007. do studenoga 2009. godine kao vlasnik hotela “Luna” na otoku Pagu gostima puštao glazbu bez odobrenja autora i bez plaćanja autorskih prava, čime je ZAMP (Zaštita autorskih muzičkih prava) oštetio za 193 tisuća kuna.

Nakon čitanja optužnice koje je na temelju prijave ZAMP-a podignulo Općinsko državno odvjetništvu u Zadru, 42-godišnji Badurina kazao je kako se ne smatra krivim, te da su s izvođačima koji su nastupali u hotelu imali dogovor da će izvoditi glazbu koja je starija i za koju nije potrebno odobrenje ZAMP-a, piše Slobodna Dalmacija.

– Nakon maltretiranja ZAMP-a prestali smo puštati glazbu u hotelu i potpisali smo ugovor s drugom tvrtkom koja je trideset puta jeftinija – kazao je Badurina.

 

Dosta je monopola!

Hrvatski “kralj inćuna” napomenuo je kako to društvo nema monopol za pružanje odobrenja za sva glazbena djela posebice za ona za koje je prošao zakonski rok ili ona za koje je sam autor prethodno dao odobrenje.

– Kolektivno zastupanje u Hrvatskoj ostvaruje samo HDS ZAMP, a autor se sam može zastupati samo uz uvjet da je izišao iz sustava kolektivnog ostvarivanja prava – kazala je jučer Snježana Milanović, voditeljica riječke poslovnice HDS ZAMP-a.

Dodala je kako unatoč brojnim pismenim i usmenim upozorenjima ZAMP-u do danas nije plaćena naknada. Sudac Željko Đerđ ročište je potom odgodio za sredinu veljače kada će se saslušati novi svjedoci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...