Zašto je skandal kada Kerum dariva časne sestre, a nije kada spašava firmu rođaka predsjednika Josipovića

ZAŠTO je skandal kada splitski gradonačelnik Željko Kerum sredstvima iz gradske blagajne namijenjenim za donacije daruje sestre pustinjakinje s pola milijuna kuna, a nije kada se neplanirano treba stvoriti 700 tisuća kuna za spas Skalinade, firme rođaka predsjednika Ive Josipovića?!

 

Zašto se Josipović odjednom zaželio druženja s Kerumom

Za pustinjakinje anakorete svi su se digli na noge, nema medija koji nije pisao o tome ili makar prenio tekst s nekog drugog portala, priča s Kerumom, Josipovićem i Skalinadom, osim Indexa začudo nikoga nije interesirala, unatoč tome što je Skalinada privatna tvrtka koja ima svrhu obrtanja novca, za razliku od sestara koje već 30 godina mole po osam sati za Hrvatsku i hrvatski narod svaki dan!

Iznenađenje nezainteresiranošću medija još je veće kada se zna da je Kerum prvo spasio Skalinadu pa je onda predsjednik Josipović iznenada promijenio svoj stav te je nakon godinu i pol mandata i nekoliko posjeta u Splitu, konačno splitskom gradonačelniku priuštio zadovoljštinu zajedničkog susreta.

Splićani isplatili Bajićevu ženu i spasili priredbu koju priređuje rođak predsjednika Josipovića, a on dijeli nagrade

Svi su se novinari pitali, što je sad, što se promijenilo da Josipović dolazi kod političkog oponenta koji je vrlo angažirano podržavao njegovog protukandidata na predsjedničkim izborima – Milana Bandića. Pitali su se, jer još tada nisu znali za operaciju spašavanja Skalinade, kojoj je prijetilo gašenje i likvidacija zbog duga od 700 tisuća kuna odvjetnici Eciji Bajić Kuljiš, inače, supruzi glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. U sporu sa Skalinadom koji je pokrenuo pokojni Zdenko Runjić zastupala je Grad Split. Skalinada je izgubila i sada je trebalo nekako namiriti Bajićevu ženu.

Novca nisu imali, pa su trebali platiti Splićani. Njihove Runjićeve večeri na kojoj se izvode poznate skladbe u novom ruhu iskoristile su se kao glavni argument za donaciju iz gradske blagajne. Nije svakako nezanimljivo ni što je upravo predsjednik Josipović kao predsjednik Društva skladatelja na istim tim Runjićevim večerima dodjeljivao nagrade, o čemu postoji i foto-dokumentacija na internet stranici Skalinade. Na “fotki” predsjednik Ivo Josipović i rođak koji se isto zove Ivo Josipović, direktor Skalinade.

 

Licemjerni Josipović ne želi sugerirati lokalnoj upravi kako će trošiti prihode?!

Dakle, nakon spašavanja Skalinade, odnosno rođakove firme, predsjednik Josipović više nije imao nikakvih dvojbi o tome treba li se susresti s Kerumom. Zajedno su se prošetali po Zapadnoj obali. Predsjednika su pitali, što on misli, je li u redu investicija gradskih sredstava u privatni projekt, što Kerumov “lungo mare” nedvojbeno jest, jer mu diže vrijednost hotela Marjan.

Josipović se namrštio kad je čuo što ga pitaju. “Nije razina predsjednika države da lokalnoj upravi određuje kako će se trošiti proračunska sredstva”, spustio je “prezidente” novinarima s visoka zatajivši da je glavni motivacijski razlog za posjet Splitu i Kerumu zapravo spašavanje rođakove firme, i to upravo iz proračunskih sredstava lokalne uprave! Kakve li licemjernosti od zagovaratelja društva pravednosti. Josipović očito misli da su svi retardirani i da gutaju sve što se servira.

 

TIPSS, ONO i DSZ

Index je iskoristio jedinstvenu priliku te je članovima Odbora za imenovanja hrvatskog Sabora iznio ovu priču kao primjer kako se očiti sukobi interesa ne mogu obuhvatiti važećom zakonskom formom.

Predsjednik Odbora Šime Lučin, koji je prije uspješne političke karijere SDP-ovog saborskog zastupnika, u socijalističkoj Jugoslaviji učio trogirske srednjoškolce Općenarodnoj obrani i društvenoj samozaštiti te Teoriji i praksi samoupravnog socijalizma, prilično se uzvrtio na svom stolcu kada je čuo da se povela priča o evidentnom sukobu interesa predsjednika Josipovića.

“Ma može, može…”, pokušao je Lučin nemušto uvjeriti da je sve u redu i s Josipovićem i Zakonom o sprječavanju sukoba interesa. U sveopćoj panici zaboravio je čak i postaviti opće pitanje o dekriminalizaciji lakih droga, što samo pokazuje da je situacija bila – izvanredna.

 

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i estrada

Premda smo sigurni da je predsjednik Josipović dobio kompletni izvještaj o tome što se događalo na razgovoru kandidata za Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa s članovima Odbora, imamo ga potrebu izvijestiti kako se osim predsjednika Lučina u zaštiti njegovog digniteta osobito istaknuo i SDP-ov zastupnik Željko Kolar, inače, geodetski tehničar po struci.

Dok je Lučinu samo bilo neugodno te je nervozu smirivao skačući po stolcu s jedne na drugu stranu, Kolar se cijeli narogušio i obrušio na kandidata za člana Povjerenstva koji je samo pokušao argumentirano iznijeti sve nedostatke trenutne legislative oko sukoba interesa.

Kolaru bi za zalaganje Josipović mogao slobodno upisati peticu, a i Lučinu, unatoč ne baš sasvim uvjerljive izvedbe. Naime, Lučin je stoički izdržao nelagodu u trajanju od 40 minuta i malo duži ekspoze člana Odbora dr. Duje Marasovića te je na kraju razgovor s kandidatom želio zaključiti pitanjem: “Smatrate li da su Runjićeve večeri potrebne Splitu?”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...