Zašto žene stare bolje od muškaraca?

Čini se da stari stereotip koji kaže da muškarci bolje stare od žena odlazi u ropotarnicu prošlosti. Znanstvenici su proveli detaljnu studiju o percepciji starenja i utvrdili da žene misle kako stare bolje od muškaraca te da se muškarci s tim slažu. Ipak, odgađanje starenja treba malu pomoć, a koža u toj bori protiv godina mora imati jake saveznike.

Studija je pokazala da gotovo dvije trećine žena misli kako stare bolje od svog partnera, dok je 59 posto muškaraca to potvrdilo, prenosi Daily Mail. U anketi u kojoj je ispitano dvije tisuće muškaraca i žena, više od polovice muškaraca je izjavilo kako vjeruju da stare brže od žena. Muškarci kažu da počinju izgledati staro u dobi od 44 godine, dok je kod žena ta granica pomaknuta na 46 godina.

Studija je naručena za potrebe kampanje anti-aging proizvoda Forever Youth Liberator kozmetičke kuće YSL u kojoj je utvrđeno da dvije trećine muškaraca misle da njihova supruga ili djevojka izgleda bolje za svoje godine od njih.

Gotovo jedan od deset muškaraca kaže kako između njega i njegove partnerice postoji rivalstvo zbog izgleda. ‘Željeli smo otkriti dob za koju muškarci i žene smatraju da je točka starenja. Uvijek se pretpostavljalo da su žene osjetljivije na starenje od muškaraca te da brže stare. No ovo istraživanje pokazuje da se taj stereotip mijenja’, izjavio je glasnogovornik kuće YSL.

‘Žene su bombardirane učincima koje pušenje, izloženost suncu i loša prehrana mogu imati na njihovu kožu i izgled, pa su možda počele poduzimati ozbiljne korake u borbi protiv znakova starenja.’ Studija je također otkrila da jedna od četiri žene redovito brine izgleda li starije od svog supružnika.

Mnoge su žene izjavile da im se dogodilo da ih zamijene za partnerovu majku. Gotovo polovica žena misli da bi muškarac trebao izgledati starije u vezi, a 13 posto žena izjavilo je kako ih brine da će ih njihov partner ostaviti zbog mlađeg modela.

Jedna trećina muškaraca izjavila je da ih znakovi starenja brinu kao i žene. Možda ne iznenađuje i da je 20 posto ispitanih žena reklo da ne bi htjele biti u vezi u kojoj njihova druga polovica stari bolje nego oni.

Studija je pokazala da žene u prosjeku počnu brinuti o godinama u 40-ima, dok muškarce to uhvati oko 42. godine. ‘YSL Skinscience je otkrio u jednoj od svojih studija da oko 30. godine primjećujemo značajan pad u količini i kvaliteti kože glikana. Stanice se zatvore, koči se proces regeneracije kože i pojavljuju se prvi znakovi starenja – bore, nedostatak sjaja, gubitak tonusa… Stoga je potrebno početi koristiti proizvode protiv starenja čim se prvi znakovi starenja pojave. Glikani u koži igraju ključnu ulogu u staničnom metabolizam i strukturi kože’, izjavio je glasnogovornik YSL-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...