Znanstvenici se dosjetili kako izvagati crne rupe

Međunarodni tim znanstvenika dosjetio se kako bi se mogle precizno izmjeriti mase mnoštva bližih i daljih crnih rupa, što do nedavno nije bilo moguće.

Supermasivne crne rupe postoje u većini galaksija. Međutim, znanstvenici do sada nisu uspjeli pronaći odgovor na pitanje kako ta malena, ali fascinantno gusta tijela svojom masom utječu na razvoj galaksija.

Prema izviješću predstavljenom u novom broju časopisa Nature nova se tehnika temelji na mjerenju brzine molekula koje okreću oko crnih rupa. Pomoću nje astronomi su procijenili da je masa crne rupe u galaksiji NGC4526 oko 450 milijuna puta veća od mase Sunca.

Do sada su znanstvenici uspjeli procijeniti mase tek nekoliko crnih rupa iz obližnjih galaksija. Stara metoda temeljila se na promatranju brzina kretanja bližih zvijezda u odnosu na one udaljenije. Međutim, ona nije davala naročito precizne rezultate jer je kretanje zvijezda djelomično bilo nasumično, a također nije uvijek imalo isti smjer kao kretanje većine tijela. Drugim riječima cijela slika bila je prilično zamagljena.

Nova tehnika mjeri kretanje hladnih, gustih nakupina plinova čije koje je mnogo manje nasumično. Osim toga oni zrače u mikrovalnom dijelu spektra, što teleskopima omogućuje snimanje u mnogo boljoj rezoluciji.

Timothy Davis iz Europske južne promatračnice i njegovi kolege analizirali su podatke prikupljene skupinom teleskopa Carma u Kaliforniji koja je specijalizirana za zračenje molekula ugljičnog monoksida. Na temelju njih procijenili su da bi crna rupa u galaksiji NGC4526 trebala imati masu oko 900 milijardi, trilijuna, trilijuna tona, što je mnogo čak i za supermasivne crne rupe.

Slična otkrića trebala bi omogućiti bolje razumijevanje zašto postoji povezanost između veličine galaksija i njihovih crnih rupa.

‘Čini se da postoji relacija između galaksija i crnih rupa, između masa crnih rupa i svojstava galaksija’, rekao je Davis i dodao: ‘Mi bismo zapravo voljeli shvatiti kakva je to interakcija između ove dvije komponente te zašto su uopće povezane.’

Stručnjacima je za utvrđivanje mase crne rupe u NGC4526 uz pomoć teleskopa Carma trebalo oko stotinu radnih sati. Međutim, tvrde da će isti posao nova mreža teleskopa Alma u Čileu moći obaviti za samo desetak minuta.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...