10 filmskih terapija za slomljeno srce

Kad glazba ne pomogne, možda će pomoći film – preporučujemo nekoliko naslova koji mogu pomoći pri sanaciji slomljenog srca.

Kažu da pjesme o ljubavnim prekidima pomažu onima koji su prošli kroz emocionalnu torturu – jer lakše je dijeliti muku s drugim, pa makar i komadom glazbe iz zvučnika. Slično je i s filmom – ‘tuđa muka’ ublažava osobnu, posebno kada je zapakirana u dobru priču s kojom se jednako možete poistovjetiti, koliko i izgraditi emocionalni odmak. Poput sljedećih naslova:

IZGUBLJENI U PRIJEVODU
Jedan je od onih filmova u kojem nitko nije sretan, ali to ga na neki čudan način čini prilično sretnim gledanjem. Jedno slomljeno srce, jedna veza u krizi i puno Tokija koji pokušava takvo stanje stvari pretvoriti u jedinstveno životno iskustvo. Ako već niste u prilici liječiti ljubavne probleme lutanjem po urbanoj džungli Dalekog istoka, ovaj film će vas povesti na putovanje, melankolično i urnebesno u isto vrijeme.


LUDA VJENČANJA
Adam Sandler pjeva po vjenčanjima, ali to izgleda malo drugačije od vjenčanja s tamburašima i lokalnim bendovima koji svirajući narodnjake na Korgu skupljaju novčanice na svom čelu – red punka, red humora i dobijemo komediju koja se u isto vrijeme bavi i ozbiljnim pitanjima emocionalne stabilnosti osobe čiji ljubavni život ima više problema nego Billy Idol hitova.

HIGH FIDELITY
Ako tražite još radikalniji spoj glazbe i slomljenih srca u filmskom paketu, ne tražite dalje od ove popularne adaptacije književnog klasika Nicka Hornbyja, u kojoj John Cusack kao svima omiljeni glazbeni geek pokušava analizirati svoju friško propalu vezu – ali i sve starije koje su pošle po krivu – kroz koloplet klasika, hitova i evergrina bliske i dalje rock povijesti.

IN THE MOOD FOR LOVE
Wong Kar Wai i Christopher Doyle, oba iza kamere, te Maggie Cheung Tony Leung, dvije glumačke ikone ispred kamere, donose ultimativni ljubavni film o šarmantnim susjedima. ‘In The Mood For Love’ bavi se poznatom temom svedenom na stih ‘o, kako tužnih ljubavi ima’, a ova azijska verzija priče o čudnovatom svijetu univerzalnih emocija usto je umočena u nevjerojatno audiovizualno iskustvo (čitaj: savršenu glazbu i još ljepše slike).

VJEČNI SJAJ NEPOBJEDIVOG UMA
Jim Carrey i nadrealizam u filmu koji se nalazi na listi savršenih naslova za vidanje strganog srca? Apsolutno, štoviše, ovaj kultni uradak savršen je podsjetnik na to kako bi mehanizmi krpanja ljubavnog organa mogli funkcionirati u budućnosti, s inteligentnom, duhovitom i melankoličnom pričom o paru koji eksperimentalnom psihijatrijskom metodom odluči izbrisati sjećanja na svoje zajedničke dane.

LOLA VERSUS
Gotovo isključivo za žene, drugačija romantična komedija o djevojci iz naslova koja taman uskače u tridesete. Ali za razliku od mnogih vršnjakinja, umjesto da brakom zaključi svoje zaruke, ona prekida vezu tri tjedna prije vjenčanja pa kreće u potragu za sedativom, svime od seksa s prijateljima preko dejtova s neznancima do pokušaja gradnje prijateljstva s bivšim zaručnikom. No može li pronaći ono što želi, ako ni sama ne zna što traži?

(500) DANA LJUBAVI
Isti studio koji nam je lani dao film ‘Lola Versus’ prije nekoliko nam je godina u kina istovario ‘(500) dana ljubavi’, ljubavnu priču koja ‘sretno’ završava prekidom, no dok traje, izokreće tradicionalne holivudske uloge pa muškarca pretvara u sanjara koji vjeruje u kozmičku ljubav i sudbinu, a djevojka baš i nije za takve priče. Zbog čega ova priča i jest bila toliko popularna i uspješna. Između ostalog.

SWINGERS
Onoliko koliko je ‘Lola Versus’ u osnovi ‘ženski film o prekidu’, toliko je ‘Swingers’ muški pogled na svijet post festuma prekinute veze. Ovaj klasik indie poetike devedesetih vodi nas na putovanje u Las Vegas, grad grijeha u kojem naš glavni antijunak sa skupinom prijatelja pokušava ublažiti traume prekida šest godina duge veze, prije nego nastavi isto u swingom ozvučenoj Kaliforniji.

PREBOLJETI SARAH MARSHALL
Što kada bježiš od propale veze točno tamo gdje te čeka osoba od koje si pokušao pobjeći? Urnebesna komedija iz zlatnih dana kreativne radionice Judda Apatowa, saga o muškarcu koji od traume prekida petogodišnje veze bježi na godišnji, ne bi li u istom odmaralištu na Havajima sreo bivšu! Još gore – bivšu koja ima novog dečka, nepodnošljivu rock zvijezdu!

THE WAR OF THE ROSES
Za one koji se STVARNO žele utješiti time da je dobro da nisu nastavili život s krivom osobom – klasik crne komedije s kraja osamdesetih pokazuje kako to izgleda kada se dvoje supružnika (Michael Douglas i Kathleen Turner) mrzi toliko da kreće u otvoreni rat. Poanta? Uvijek može biti gore!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...