12 načina na koje možete ubrzati metabolizam

Naša sposobnost da brzo probavimo hranu opada s godinama. Kako starimo, organizam sve teže i teže podnosi količinu unesene hrane, a mišići ustupaju mjesto masnim naslagama, što obično kod ljudi izaziva sve veći stres. Kako tome doskočiti?

Bit je u tome da naš metabolizam s godinama postaje sve sporiji, te ga je potrebno na neki način ubrzati i ‘vratiti u pogon’.

Koya Webb, autorica knjige Foods You Love That Love You Back, donosi nekoliko jednostavnih savjeta kako to možete učiniti te se vratiti u formu.

 

1. Jedite povrće

Niste ni svjesni koliko je važno jesti povrće. Upravo je ta ‘zelenjava’ bogata vlaknima ključan faktor koji će ubrzati metabolizam.

 

2. Trening snage

Mišići sagorijevaju puno više kalorija nego masti, stoga je na vama da barem tri do četiri puta tjedno ‘radite’ na njima.

 

3. Koristite začine

Začini poput cimeta, paprike cayenne i đumbira imaju pozitivan učinak na cirkulaciju i ubrzavaju metabolizam.

 

4. Smanjite stres

Idući put kad vas netko iznervira duboko udahnite 10 puta, to će ubrzati otkucaje srca i sagorjeti kalorije.

 

5. Ne pretjerujte s jelom

Važno je prestati jesti kad osjetite da vam je dovoljno, a ne kad više ne možete otvoriti usta. Četiri do šest malih obroka dnevno normalizira razinu šećera u krvi, a količina unesenih kalorija na taj način odmah se potroši.

 

6. Kardio aktivnost

Od 10 do 30 minuta kardio aktivnosti svakog jutra povećat će broj otkucaja srca i sagorjeti masti.

 

7. Ne izgladnjujte se

Jedite svaka četiri sata kako biste održali potrebnu energiju te ‘spasili’ organizam od izgladnjivanja. U protivnom, jednom kad ponovno počnete jesti, vaše će tijelo sve pohraniti kao masnoće da bi se zaštitilo. Na poslu ili u automobilu uvijek imate bananu, jabuku, naranču ili neko drugo voće.

 

8. Nema ‘cuganja’

Ispijanje alkoholnih pića samo će vas učiniti gladnijim jer njihovom konzumacijom ne unosite nikakve hranjive kalorije. Osim toga, mamurluk idućeg jutra uvijek ograničava unos kvalitetne hrane.

 

9. Idite spavati praznog želuca

Metabolizam se prirodno usporava kad idete spavati, zato je važno da ne jedete barem dva sata prije odlaska na spavanje.

 

10. Smijte se

Pogledajte neku dobru komediju ili provedite večer u zabavnom društvu, smijeh smanjuje stres i tako ubrzava metabolizam.

 

11. Prakticirajte jogu

Joga povećava cirkulaciju, oblikuje mišiće i smanjuje stres.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...