Akcije zaštite pješaka u prometu

Analizom stanja sigurnosti cestovnog prometa i prometnih nesreća u 2012. godini vidljivo je da je na području Policijske uprave zadarske stradalo ukupno 79 pješaka od čega su 3 osobe smrtno stradale (2 u 2011. godini), 29 pješaka je teško a lakše ozlijeđeno (52 u 2011. godini). Upravo prometne nesreće naleta motornog vozila na pješake predstavljaju najteže prometne nesreće, s najčešće i najtežim posljedicama.

Najčešća okolnost koja prethodi događanju prometnih nesreća, a počinjenih od strane vozača je neprilagođena i nepropisna brzina, nepropisna vožnja unazad, te nepropisno okretanje, dok je od strane pješaka najčešći uzročnik nekorištenje obilježenih pješačkih prijelaza.

Radi svega navedenog, a s ciljem povećanja sigurnosti upravo pješaka na nivou cijele Policijske uprave PU provode se aktivnosti zaštite sudionika u prometu-pješaka.

Navedene aktivnosti usmjerene su prvenstveno na vozače u pogledu nepoštivanja obveze prema pješacima, kao i na pješake u pogledu poštivanja pravila kretanja i korištenja površina namijenjenih pješacima, te ostalih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća.

Ovom prigodom najavljujemo da će policijski službenici ove policijske uprave u veljači 2013. godine maksimalno u svom dijelu provoditi niz mjera i radnji prema svim nesavjesnim vozačima, odnosno pješacima koji ne poštuju osnovna pravila Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Stoga upućujemo apel svim vozačima na povećan oprez i uvažavanje pješaka u prometu, a pješake na korištenje površina koje su njima namijenjene.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...