Aplikacije na Androidu stabilnije nego na iOS-u

Prema podacima koje je prikupila tvrtka Crittercism, aplikacije na najnovijoj verziji iOS-a u prosjeku se ruše manje od mobilnih aplikacija za Android, no sveukupno se aplikacije za iOS više ruše nego aplikacije za Android u Crittercismovoj mreži.

Sveukupno aplikacije za Android koje koriste Crittercism imaju stopu rušenja od 1,76%, dok je ta brojka kod aplikacija za iOS 1,98%. No aplikacije za iOS6 stoje znatno bolje, odnosno imaju stopu rušenja od 1,15%, čime su prestigle najnoviju verziju Androida, Jelly Bean, koji je također bolji od prosjeka za Android sa stopom rušenja od 1,5%.

Bitno je napomenuti kako Crittercism u svojim analizama u ukupnom broju aplikacija ima dvije trećine aplikacija za iOS i jednu trećinu za Android. Također je zanimljivo kako je samo 4,75% korisnika Androida obuhvaćenih Crittercismovim istraživanjem na Jelly Beanu, dok je čak 66% korisnika iOS-a već prihvatilo iOS6.

Kao razlog za znatno poboljšanje stabilnosti aplikacija na iOS-u 6 u Crittercismu navode činjenicu da su do sada već izdane tri verzije tog operativnog sustava, čime je ispravljena većina problema. Sličan razlog navodi se i za sveukupno manje rušenje aplikacija za Android, odnosno mogućnost brzog izdavanja novih verzija ključna je za povećanje stabilnosti aplikacija. Naime, razvijatelji aplikacija za Android mogu odmah izdati nove verzije, dok kod iOS-a moraju proći proces odobravanja od strane Applea. Kao najstabilniji uređaji temeljeni na Androidu navode se HTC One X, Samsung Galaxy S III i Samsung Galaxy Nexus.

Kao sveukupno najstabilnija verzija iOS-a navodi se iOS 5.0.1, dok je najstabilniji Android Jelly Bean 4.1. Najgori mobilni operativni sustavi su iOS 4.1 i Android Gingerbread 2.3.1.

Crittercism, koji pomaže razvijateljima u identifikaciji i pronalaženju uzroka rušenja, navodi kako je u svojem istraživanju obuhvatio 35 milijardi pokretanja aplikacija na više od 420 milijuna jedinstvenih uređaja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...