Avberšek poručila Milanoviću: “Umjesto da nam režete plaće, primite se reformi!”

Zbog već najavljenih, a ne ostvarenih ušteda u proračunu Vlada reže plaće u javnom sektoru za tri posto, potvrdio je još jednom ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Alternativa su bili otkazi.

“Mi bi, da uštedimo masu plaća u iznosu od 700 milijuna kuna, trebali otpustiti oko 10 tisuća ljudi iz javne i državne službe što smatramo da je nešto što nije dobro u ovom trenutku. Dakle, plaće će se sniziti za tri posto. Što se tiče samih ušteda, odnosno smanjenja mase plaća, tog smanjenja više neće biti”, rekao je Mrsić.

 

Od 17 sindikata sastanak ignoriralo njih 15!

Sindikati nezadovoljstvo ne kriju. Na konzultacije oko smanjenja plaća, u Ministarstvu se nisu pojavili predstavnici 15 sindikata državnih i javnih službi od njih 17.

Dio ih je već ranije jutros poručio kako neće dopustiti novo zadiranje u plaće, a spremni su i na štrajk, kaže Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. “Ovo smanjivanje koeficijenata je jednostrani akt Vlade, a na njega sindikati mogu odgovoriti štrajkom jer je, prema Zakonu o radu, štrajk dozvoljen za svako ugrožavanje gospodarskih i socijalnih interesa zaposlenika”, pojasnio je Ribić.

 

“Nije fer, trebali su nas prvo pitati”

Kod ministra Mrsića stigle su tek Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i Jadranka Ivezić iz Sindikata djelatnika u socijalnoj skrbi. Kolege ih nisu zvale, no to što su se sastanku odazvale na znači da su odlukom Vlade zadovoljne. “Nije fer, trebali su nas prvo pitati”, kaže Avberšek.

“Nisu nas trebali pitati, jer nisu po zakonu to trebali, ali ako smo se dogovarali oko Temeljnog kolektivnog ugovora, ako smo se dogovarali da ćemo se odreći nekih prava, onda je minimum minimuma nekog socijalnog dijaloga da su makar prije nego što se premijer pojavio na jednoj od nacionalnih televizija rekli što nam dalje slijedi”, izjavila je Avberšek.

Sindikati su znali da će se plaće smanjivati, poručuje pak Mrsić jer je u resornom Ministarstvu i prije premijerove najave održano nekoliko sastanaka na tu temu.

“Ne govorim ja svom ministru da on tamo smanji plaće, da ne plati kirurga, sestru, laboranta, nego mu kažem `zatvori tu pipu, ovo eliminiraj, sistematizacije prenapuhane sredi, reorganiziraj ta rukovodeća mjesta`”

Avberšek je uputila poruku i premijeru Milanoviću: umjesti da smanjujete plaće, primite se reformi, administracija u javnom sektoru je prenapuhana. “Ne govorim ja svom ministru da on tamo smanji plaće, da ne plati kirurga, sestru, laboranta, nego mu kažem `zatvori tu pipu, ovo eliminiraj, sistematizacije prenapuhane sredi, reorganiziraj ta rukovodeća mjesta`. To je sve lova, o čemu pričamo”.

Mrsić je najavio i početak pregovora oko TKU-a za državne službe koji se treba uskladiti s onima javnih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...