Belgijanci odlučuju o sudbini Pelješkog mosta

Europska komisije (EK) potpisala je s belgijskom podružnicom francuske tvrtke Safege ugovor za izradu predstudije izvedivosti za povezivanje krajnjeg juga Hrvatske s ostatkom zemlje. Prethodno je Europska komisija izdvojila 200 tisuća eura za izradu te studije.

Krajnji jug Hrvatske ulaskom u Europsku uniju ostat će odsječen od ostatka zemlje, pa je nužno brzo pronaći rješenje. O načinu kako premostiti Neum vode se žustre rasprave, a svima bi najdraža opcija bila izgradnja mosta Komarna – Pelješac. Ipak, problem je što Hrvatska novca nema, pa Vlada Zorana Milanovića pod pritiskom opozicije pokušava problem financiranja riješiti preko europskih fondova.

Tu u igru dolazi tvrtka Safage koja je izabrana u konkurenciji još tri tvrtke koje se bave poslovima izrade studija izvedivosti, a nalaze se na listi Europske komisije. Osnovni posao im je planiranje i vođenje investicijskih projekata na području prometne, vodne i poslovne infrastrukture, a već otprije su na raznim poslovima prisutni u Hrvatskoj. ‘Njihov je zadatak napraviti financijsku projekciju, utvrditi koliko će koji projekt koštati, odrediti dinamiku radova, koliko je gust promet na određenim dionicama, hoće li biti potrebne dvije ili četiri trake i slično’, objasnila nam je Renata Ivanović, glasnogovornica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Dodala je da stručnjaci Safegea sve potrebne inpute dobivaju od hrvatske strane koja je također aktivno uključena u projekt. S radom bi, navodi Ivanović, trebali početi odmah, a očekuje se da će biti gotovi negdje u lipnju. Nakon što dovrše studiju konačno će biti raspetljan ‘gordijski čvor’ izgradnje Pelješkog mosta. Njihova studija će pokazati je li isplativo graditi Pelješki most i shodno tome hoće li Hrvatska za njegovu gradnju moći tražiti novac iz europskih fondova jer nitko neće financirati projekt koji nije isplativ.

Studija koju će Safege izraditi odnosit će se i na isplativost i izvedivost ostalih mogućih rješenja – prolaza kroz Neum koridorom, povezivanja trajektom ili famoznog prijedloga o podvodnom tunelu.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...