Biogradski jedriličari zagospodarili Pašmanskim kanalom

Predajom ključa Pašmanskog kanala i podizanja službene zastave na jarbol u organizaciji Yacht club Biograd na Bošani ispred Šverića je otvorena trinaesta po redu Karnevalska regata, međunarodna sportska manifestacija koja traje do nedjelje, 10. veljače.

– Regata i popratni događaji u ovih proteklih dvanaest godina biogradski kraj etablirali su kao destinaciju na kojoj se mogu realizirati svi oblici nautičkog turizma, neizbrisivo ga smjestivši na turističku kartu Europe, rekao je Tonči Šangulin, predsjednik Gradskog vijeća, prigodom otvaranja Karnevalske regate.

Biograd ponovno očekuje vrhunsko jedrenje, najavljuje se dolazak oko 50 posada s ukupno 350 zaljubljenika u jedrenje, kako iz Hrvatske tako i van granica Lijepe Naše.

 

Predaja ključa Pašmanskog kanala

– Natjecateljski dio u Pašamanskom kanalu u samom srcu Jadrana, ispred Biograda na Moru i okolnih otočića, održati će se 9. i 10. veljače. Osim za promociju nautičkog turizma grada i promociju hrvatskog jedrenja, regata je značajna i za širenje kulturne baštine te za održavanje karnevalskih običaja na ovom, rekao je Mile Uroda, predsjednik Organizacijskog odbora.

Svečanost otvaranja započela je predajom ključa Pašmanskog kanala meštru od Karnevalske regate Nevenu Nikši i njegovoj sviti, po maštovitom, maškaranom protokolu.

– Ovim ključem do kraja Karnevalske regate imate slobodno korištenje biogradskog akvatorija za nesmetano treniranje i pripremanje za natjecateljski dio manifestacije, poručio je Ivo Uroda, opunomoćenik lučkog kapetana Damira Santinija.

U znak početka tjedna Karnevalske regate na jarbol je podignuta je zastava. Ne bilo kako, postavio ju je mladi planinar Mate Škara kojeg je pomoću konopa na jarbol podigao Robert Pejić, predsjednik Planinarskog društva Belveder.

 

Slovensko-biogradski veleslalom

Bilo je to spektakularna, rijetko viđena demonstracija podizanja i spuštanja planinara u ovakvim uvjetima, trebalo je to doživjeti. Nastavljeno je prigodnim domjenkom i maškaranom feštom, Intro partyjem pod maskama.

– Karnevalska regata je jedinstveno jedriličarsko iskustvo koje spaja natjecateljski duh i tradiciju ove godine počinje ranije i traje dulje, rečeno je na svečanom otvaranju.

Nautička manifestacija presvučena u maškare je turističkog, rekreativno-sportskog i humanitarnog karaktera. Kao i uvijek do sada organizacija je besprijekorna. Visoka profesionalnost i uslužnost bile su vidljive u svakom trenutku.

– Istovremeno se na slovenskoj Rogli, u jednom od najvećih skijaških centara, održao ‘nautički veleslalom’, skijaško natjecanje koje se boduje za posebnu nagradu. Ekipa Yacht Club-a Biograd osvojila je treće mjesto, obznanjeno je.

Naime, videolinkom iz Rogle na Bošani u Škveriću su objavljeni rezultati ovog nesvakidašnjeg slovensko-biogradskog veleslaloma.

 

Jedrenje u subotu i nedjelju

– Iduća subota počinje jedrenjem, posebni brod je za predstavnike medija. A nakon jedrenja slijedi gala večera pod maskama u restoranu marine Kornati gdje će se dodijeliti prve nagrade i to one za najbolje maske. U nedjelju se jedrenje nastavlja i za kraj dodjela nagrada uz prigodan domjenak, zaključio je Mile Uroda.

Jedriličarima će se u biogradskim događanjima pridružiti članovi Moto kluba Duhovi i Planinarskog društva Belveder.

 

Novi život za novi život

U sklopu međunarodne manifestacije u petak 08. veljače, s početkom u 16 sati u marini Kornati, održati će se velika humanitarna akcija prikupljanja uzoraka krvi za hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u organizaciji YC Biograd i Zaklade Ana Rukavina, ponosno će Uroda.

Koštanom srži liječe se bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.

– U Registar se upisati mogu sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti, popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju, postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti, objašnjava Uroda dodavši kako je ovo 203. akcija u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...