Bivši analitičar CIA-e: Srbi su stoljećima nezadovoljni sobom jer nisu sretni s onim što su postigli

“Nije riječ samo o tome da su Srbi nezadovoljni drugima, nego su nezadovoljni i sami sobom. Nakon stoljeća političkih, društvenih i ekonomskih promjena još nisu uspjeli doći do toga da budu sretni s onim što je postignuto, a to pogađa cijelu regiju”, naglasio je u razgovoru za beogradsku Politiku David B. Kanin koji se umirovio nakon 31. godine rada u CIA kao viši analitičar, a danas je predavač  međunarodnih odnosa na Fakultetu za napredne međunarodne studije Sveučilišta “John Hopkins”.
Na ovom uglednom Sveučilištu Kanin drži predavanja o Balkanu, a dio njegovog zapažanja prenosi Politika u današnjem razgovoru. Kako je naglasio za njega južno od rijeke Save, gdje je bilo Osmansko carstvo, ništa još nije konačno.
“Sve je još otvoreno, iako se za sada ništa ne mjienja. U svakom slučaju, ne vjerujem da je sadašnja situacija tamo trajna, vjerujem da će biti novih promjena, iako se ne zna koje će doći prve”, kaže ovaj bivši CIA-in analitičar. Kanin je naglasio kako je sve postavljeno na svoje mjesto u dijelovima zemlje koji su bili dio Austrougarskog carstva, a uglavnom zbog toga što su Srbi u Hrvatskoj izgubili rat devedesetih godina. Ostaje komplicirano pitanje Vojvodine i Sandžaka.
“Pažnju privlači, kao veoma zanimljiv fenomen – novi identitet muslimana u Sandžaku, podijeljenom između novonezavisne Crne Gore i Srbije, koji se sada izjašnjavaju kao Bošnjaci. Izuzetno je važno kako će se ta zajednica razvijati, da li kao vjerska, sekularna ili mješavina ova dva modela. To je u svakom slučaju nova činjenica koja će utjecati na situaciju u regiji. Da i ne spominjemo Kosovo”, zaključio je Kanin.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...