Brodosplit službeno predan DIV-u

Brodograđevna industrija Split i službeno je prodana samoborskom DIV-u. Potpis na Ugovor o prodaji i prijenosu dionica Brodosplita u Banskim dvorima su potpisali ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, kao predstavnik Republike Hrvatske i ostalih imatelja dionica, te Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV Brodogradnje, te član Uprave samoborskog DIV-a Darko Pappo

‘Potpisivanjem ugovora o prodaji Brodosplita s jedne je strane omogućen nastavak brodograđevne industrije u tom brodogradilištu pod upravljanjem privatnog vlasnika, a s druge strane ispunjavamo možda i najbolniju zadaću prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Tu ćemo zadaću ispuniti u potpunosti kad završimo prodaju Brodotrogira i 3. maja’, rekao je nakon potpisivanja ministar Vrdoljak.

Za kupnju više od osam milijuna dionica DIV će platiti 3,7 milijuna kuna te se obvezuje provesti odobreni program restrukturiranja. Plan restrukturiranja i privatizacijski ugovor sadrže dogovorenu dinamiku plaćanja troškova restrukturiranja novog vlasnika i države u idućih pet godina. Ukupno će za restrukturiranje trebati 13 milijardi kuna. Cijeli proces restrukturiranja trebao bi završiti do 2022. godine.

‘Nama ovo nije kraj, nego početak jedne borbe za koju smo spremni. Moralna je obveza DIV-a dati sve od sebe za spas Brodosplita, a uspjeh će doći i prije nego što se očekuje’, rekao je novi vlasnik Tomislav Debeljak. Potvrdio je i kako splitsko brodogradilište trenutačno u ponudi ima 40-ak brodova, a svaki je vrijedan između 30 i 40 milijuna eura.

Potpisivanju ugovora su nazočili i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, Paul Vandren, potpredsjednici Vlade Neven Mimica i Branko Grčić te ministar financija Slavko Linić, kao i predstavnici Ministarstva gospodarstva, Agencije za upravljanje državnom imovinom, Hrvatske Brodogradnje – Jadranbrod dd, tvrtke DIV, Hrvatske udruge sindikata i Sindikata metalaca Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...