Broj nezaposlenih premašio 375 tisuća, otkad Vlada “potiče zapošljavanje” na burzi 23 posto više ljudi!

Broj nezaposlenih registriranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) danas je premašio 375 tisuća. Oko 10.30 sati trenutačna brojka nezaposlenih koji na burzi čekaju neka bolja vremena popela se na 375.162, dok je broj slobodnih radnih mjesta svega 8.403. Stvarna brojka nezaposlenih još je i znatno veća, jer mnogo je onih koji na burzi nisu registrirani.

 

Vlada devet mjeseci “potiče zapošljavanje”, nezaposlenih 23 posto više!

Sve je izglednije da će Hrvatska uskoro dosegnuti i crnu brojku od 400.000 nezaposlenih.

Porazne brojke pokazuju i porazan učinak Vladinih mjera poticanja zapošljavanja. Vlada ne samo da nije uspjela smanjiti nezaposlenost, već nije uspjela ni zaustaviti njen rast. U devet mjeseci primjene Zakona o poticanju zapošljavanja broj nezaposlenih je porastao za oko 70 tisuća, odnosno za oko 23 posto!

Podsjetimo, Zakon o poticanju zapošljavanja stupio je na snagu 31. svibnja prošle godine, a Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja 8. studenog prošle godine. Koliko su ti zakoni “urodili plodom” najzornije prikazuju sljedeće brojke – Hrvatski zavod za zapošljavanje je krajem svibnja prošle godine registrirao 306.056 nezaposlenih, dok ih je danas na burzi oko 70 tisuća više nego tad.

 

Prije 11 godina Hrvatska obarala rekorde nezaposlenosti

Prije 11 godina Hrvatska je obarala rekorde u nezaposlenosti. Na Zavodu je krajem siječnja te 2002. godine bilo 411.415 nezaposlenih osoba. Danas ta nepopularna brojka veća je od 375 tisuća i grabi prema novom rekordu. Prognoze su loše.

Resorni ministar Mirando Mrsić već mjesecima poručuje da će se trend nastaviti do sredine ožujka, a onda će, uvjeren je, zbog zapošljavanja sezonaca početi padati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...