Cestitka_Uskrs

CDU mijenja mišljenje o pravima istospolnih parova

Vodeći članovi Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel razmatraju obrat u politici prema istospolnim parovima nakon što je sud naredio vladi da im dade veća prava na posvajanje, što je bila neugodna presuda za kancelarku.

Njemački ustavni sud presudio je prošlog tjedna da se homoseksualcima treba dopustiti da posvoje dijete koje je već posvojio njihov partner te da je trenutačna zabrana neustavna jer krši načelo jednakosti.

Sud je dao vladi do srpnja 2014. da izmijeni zakon koji se odnosi na homoseksualce u građanskim partnerstvima.

Mi ćemo provesti presudu ustavnog suda. Također ćemo razmotriti jesu li pri toj provedbi potrebne i izmjene poreznog zakona, rekao je Volker Kauder, predsjednik kluba zastupnika CDU-a, listu Welt am Sonntag.

Na stranačkom kongresu prošloga prosinca CDU je odbacio prijedlog da se istospolnim parovima daju iste porezne olakšice kao i heteroseksualnima.

Ova promjena stajališta CDU-a naišla je na žestoku kritiku oporbenih socijaldemokrata koji optužuju tu stranku da ju je sud natjerao da prihvati realnost.

CDU nastoji ojačati utjecaj u gradovima uoči saveznih izbora u rujnu dajući istaknutiju ulogu ženama i etničkim manjinama.

Zagovornica tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, stranka se suočila i s pritiskom iznutra da privuče homoseksualne glasače, ali to se mnogima na kongresu u prosincu činilo pretjeranim

CDU-ova sestrinska stranka u Bavarskoj, Kršćansko-socijalna unija upozorila je na opasnost od bilo kakvih brzih promjena.

Nema razloga za brzoplete akcije glede jednakih prava vjenčanih parova i istospolnih parova, rekla je Gerda Hasselfeldt, predsjednica CSU-ova kluba zastupnika u saveznom parlamentu.

U Njemačkoj homoseksualci mogu formirati građansko partnerstvo, ali se ne mogu vjenčati. Oporbene stranke i homoseksualni aktivisti optužuju kancelarkinu vladu desnog centra da oteže s uvođenjem jednakosti za homoseksualne parove. Civilna partnerstva nemaju porezne olakšice koje imaju vjenčani parovi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...