Dačić: “Udaraju na premijera da bi srušili vladu”

Vođa Socijalističke partije Srbije (SPS) i srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u subotu da nema razloga za prijevremene izbore i da je vlada stabilna i jedinstvena u ostvarenju svojih ciljeva i obveza.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu SPS-a Dačić je, nakon zahtjeva oporbene Demokratske stranke ranije u subotu da se raspusti parlament i raspišu prijevremeni izbori, izjavio da je vlada stabilna i ‘sa rezultatima koje nije imala nijedna druga vlada za tako kratko vrijeme sa visokim stupnjem povjerenja’, te da je ‘takvu razinu potpore vlada imala samo kada je dobijena vizna liberalizacija’.

Po Dačićevoj ocjeni, vlada na čijem je čelu ‘preuzela je najteži posao da Srbiju uvede u Europsku uniju’ i da to čini ‘pregovarajući s najvećim protivnikom (kosovskim premijerom Hashimom) Thacijem’.’Za ovo kratko vrijeme uspjeli smo spriječiti dalje srljanje i pad ekonomije, zaustavljen je pad deficita, rast nezaposlenosti, dinar je stabilan’, istaknuo je Dačić i dodako kako su zadaci vlade suviše važni da bi njihova realizacija bila prekinuta.

‘Sve što se ovih mjeseci dešavalo je pokušaj diskreditacije vlade da se tako sruši njen kredibilitet i spriječi njen napredak’, rekao je Dačić i istaknuo kako se njegov kabinet ‘svim silama bori’ da Srbija dobije datum za početak pregovora s EU-om, da se ostvare nova ulaganja i nastavi borba protiv korupcije.

Dačić je istaknuo da bi ‘svaki drugi scenarij bio zaustavljanje Srbije’. Istodobno, srbijanski premijer je, komentirajući navode u medijima da je kontaktirao s ljudima povezanim s kriminalnom skupinom Darka Šarića, optuženog za trgovinu drogom, rekao kako su mnogi s kojima se susretao ‘završili u zatvoru’.

‘Mnogi s kojima sam se susretao su završili u zatvoru, mnogi s kojima se sada susrećem, mogu završiti u zatvoru’, rekao je Dačić. ‘Nikada nisam počinio kazneno djelo i nastaviću da vodim ovu vladu jer nitko nema pravo da sada zaustavi Srbiju. Pokušava se da se udarom na premijera dovede po pada vlade’, ocijenio je Dačić.

On je novinarima pokazao tzv. bijelu knjigu u kojoj su navedena imena pripadnika kriminalnih skupina i da među tim imenima nema Miše Radulovića, Šarićevog suradnika s kojim se susretao.’To otvara novo pitanje, zašto nisam bio obaviješten. Tko se igrao s mojom sigurnošću, s autoritetom državne funkcije’, rekao je Dačić i upitao tko treba njega informirati o tome, policija ili netko drugi.

Srbijanski premijer našao se, drugi put za tjedan dana, na meti tabloida koji ga posredno ili izravno dovode u vezu s pripadnicima narko-klana odbjeglog Darka Šarića, za kojim zbog trgovine narkoticima traga nekoliko država i sugurnosnih agencija, među njima i američki ured za borbu protiv droge (DEA).

Beogradski tabloid ‘Informer’ piše u subotu da je Uprava kriminalističke policije (UKP) MUP-a Srbije 2008. pratila Ivicu Dačića, tada ministra unutarnjih poslova, i snimila njegova dva susreta s Rodoljubom Radulovićem, bliskim Šarićevim suradnikom. Ova se informacija pojavila nakon što već nekoliko dana mediji spekuliraju da je nekadašnji Dačićev šef ureda Branko Lazararević također bio u kontaktu sa Šarićevim suradnicima i, navodno, ih izvijestio da su pod prismotrom policije. Lazarević, koji je danas službenik srbijanskog veleposlanstva u Ateni, posredstvom svog odvjetnika kategorički je zanijekao tvrdnje da je povezan sa Šarićevim klanom.

Ranije danas na tiskovnoj konferenciji vođa najjače oporbene stranke Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas zatražio je raspuštanje srbijanskog parlamenta i hitno raspisivanje izvanrednih izbora, istaknuvši da je u situaciji, u kojoj se zemlja danas nalazi, raspuštanje vlade i raspisivanje prijevremenih izbora jedino realno rješenje, uz ocjenu da ti izbori ‘ne odgovaraju DS-u, ali odgovaraju Srbiji’.

Đilas je za aktualnu vladu rekao da ‘nema nikakav ekonomski program, nema ideju kako da ljudi u Srbiji žive bolje, ne zna se politika prema Kosovu, vodi estradnu politiku’, rekao je Đilas aludirajući na nedavni skandal sa skrivenom kamerom čijom je žrtvom postao osobno premijer Dačić.

I za oporbenu Liberalno demokratsku partiju (LDP) Čedomira Jovanovića izbori su jedino rješenje, pod uvjetom da se Srbija suprotstavi zlouporabi politike i države, ‘jer se zemlja ne može voditi kao tabloid’. Prema neslužbenim najavama, vodeća stranka vladajuće koalicije Srpska napredna stranka vicepremijera Aleksandra Vučića u ponedjeljak će raspravljati o izvanrednim izborima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...