Deutsche Bahn ulazi u Hrvatsku

Deutsche Bahn, njemačke željeznice, preuzimaju od francuske prijevozničke tvrtke Veolia Transdev njezine operacije u istočnoj Europi za oko 200 milijuna eura.

Iako do sada niti iz jedne tvrtke nisu željeli službeno komentirati ovu akviziciju, jer odluku još mora odobriti Nadzorni odbor DB-a u ožujku, Reuters tvrdi, pozivajući se na svoje izvore u obje tvrtke, da je posao zaključen. Ovo preuzimanje je zanimljivo jer je Veolia vlasnik osječkog autobusnog prijevoznika Panturista, piše Poslovni dnevnik.

U Osijeku nisu željeli komentirati novonastalu situaciju i buduća očekivanja pravdajući se nedostatkom informacija. Veolia je zbog gubitaka i promjene poslovnog plana najavila povlačenje s tržišta u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Srbiji i Sloveniji sredinom 2012.

DB s druge strane koristi nedavno ukinuti monopol koji su držali u Njemačkoj zadnjih 50-ak godina na međugradski prijevoz isključivo željeznicom, te se želi jače pozicionirati u autobusnom prijevozu, kako u samoj Njemačkoj, tako i šire. Francuzi su u Panturist ušli 2006., no kompaniju nikada nisu uspjeli postaviti na profitabilne temelje. U 2011. je Panturist imao prihod od 81,4 milijuna kuna te gubitak od 12,7 milijuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...