Dođite na Škraping 2013.

Škraping je jedinstvena internacionalna trekking utrka po oštrom otočkom kamenju i spada u vrstu ekstremnih sportova. Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema, otočkim rječnikom, škrapama, oštrom kamenju.Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike ove međunarodne utrke.

Prvi Škraping održan je 2006. godine na otoku Pašmanu, a idejni začetnik je gospodin Josip Tomić, atletski stručnjak. Nastavio se uspješno održavati na otoku Pašmanu. 2007. godine pod nazivom “Škraping 007”, 2008. godine pod nazivom “Škraping Evolution”, 2009. godine Škraping je imao izlet na otok Ugljan i održao se pod nazivom “Škraping New Dimension”, a veliki odaziv se dogodio utrkom održanom 2010. g. na otoku Pašmanu pod nazivom “Škraping Pašman Revival 2010.” sa 400 natjecatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja, te brojnim novinarima i gostima. “Škraping Pašman Roots” uspješno se održao 2011. g. sa 600 natjecatelja, a „Škraping Pašman 2012.” oborio je sve dosadašnje rekorde sa 800 natjecatelja.

Ove godine “Škraping Pašman 2013..” održati će se 09. ožujka 2013. kao drugo kolo Hrvatske trekking lige u organizaciji Javne komunalne ustanove Prvenj uz partnere projekta Općinu Tkon i TZO-Tkon.

Cilj Škrapinga je podizanje samopouzdanja i buđenje interesa otočana za sport, kao i upoznavanje javnosti s mogućnostima ljudskih i prirodnih resursa otoka Pašmana za organiziranje sportskih i kulturnih aktivnosti, u svrhu obogaćivanja turističke ponude posebno u zimskim, ali i svim drugim periodima.

Rivu u Tkonu krasi Sajam otočnih proizvoda, a tradicionalna zajednička večera, zabavni program uz živu glazbu, proglašenje pobjednika i dodjela nagrada kruna je ovog adrenalinskog športa.

Kao priznanje kvaliteti projekta Škraping je dobio prestižnu oznaku “Hrvatski otočni proizvod” 2010.

Ovogodišnja manifestacija će se održati pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstvom turizma, Ministarstvom zaštite okoliša i prirode i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...