Dubrovčani se izborili za referendum! Prvi u Hrvatskoj koji su inicirali građani!

U Dubrovniku je jučer završeno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o gradnji golf terena s apartmanima na Srđu. Već ranije je poznato da je prikupljeno 8.200 potpisa potrebnih za referendum, a točan broj potpisa bit će poznat u ponedjeljak.

“To znači da će Dubrovčani izaći na referendum. Nakon što potpise odnesemo na Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, Gradsko vijeće ih šalje Ministarstvu uprave, a ono ih provjerava. Zakonski rokovi za raspisivanje referenduma je za Ministarstvo uprave 60 dana, za Gradsko vijeće još 30 dana. Međutim, napominjem da su to maksimalni rokovi”, rekao je Igor Miošić iz Organizacijskog odbora za raspisivanje referenduma.

Ako ovaj zahtjev prođe sve potrebne procedure, bit će to prvi referendum u Hrvatskoj iniciran od strane građana.

“To je odraz nedostatka demokracije na prostoru kako lokalnih vlasti, tako i na prostoru cijele Republike Hrvatske koju su građani prepoznali i ovom prigodom pokazali da žele sudjelovati u donošenju odluka. To je prvi referendum za koji su se građani izborili odozdo. To je znak da se ljudi bude, da uviđaju da u proteklih 20 godina stvari nisu bile kakve treba i da treba demokraciju ponovo uzeti u svoje ruke”, zaključuje Miošić.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...