Dubrovčani uspjeli, sakupljeno 8000 potpisa za referendum

Za raspisivanje referenduma o projektu izgradnje golf-parka na Srđu do 17 sati prikupljeno je 8200 potpisa, rekao je Igor Miošić iz odbora za raspisivanje referenduma. Prikupljanje potpisa počelo je 1. veljače, a za referendum je bilo potrebno 8000 potpisa. Bit će to prvi put u Hrvatskoj da će građani odlučivati o važnom projektu koji se gradi u njihovu gradu.

Nakon rezultata referenduma Gradsko vijeće ne bi smjelo izglasovati odluku koja je u suprotnosti s odlukom građana. Miošić je rekao kako brzina kojom su potpisi prikupljeni pokazuje da su građani svjesni koja su im prava i obveze. Uslijedit će kampanja za izlazak na referendum, rekao je Miošić.

Hoće li iznad Dubrovnika niknuti novi grad? Na 310 hektara moglo bi stati 20 dubrovačkih povijesnih jezgri. Tu i počinje problem 2006., kada je tadašnji Vladin povjerenik utrostručio prvobitnih 100 hektara namijenjenih za golfski kompleks na Srđu. Smatrajući izmjene nezakonitima, četiri nevladine udruge podnijele su zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti. I odgovor čekale šest godina.

Da bi nam tek 2012. Ministarstvo uprave odgovorilo da on, ustvari, nije imao pravo na to. I to je upravo jedan od motiva zašto je pokrenut referendum, kao pokušaj da se korigira netransparentni odnos između investitora i političkih vlasti, objašnjava Luko Piplica iz Organizacijskog odbora za referendum.

Uz dva igrališta za golf na platou Srđa, planirana je izgradnja više od dvjesto vila, 400 apartmana te dvaju hotela. Investicija vrijedna oko milijardu eura, no od toga u golf će se uložiti 5%, a u građevinske objekte čak 61%. Građevinski inženjer Božo Letunić smatra da je riječ o megalomanskome nekretninskom projektu koji ugrožava Dubrovnik infrastrukturno, kulturno i gospodarski.

Tristo sedamdeset tisuća četvornih metara vila i apartmana želi se izgraditi na Srđu. Hoćemo li mi ostaviti na Srđu i ulja, otpadne vode, muljeve, gdje ćemo s time, znači Dubrovnik treba početi prvo sebe osmisliti, kaže Letunić.

Na snježnoj Bosanci nismo zatekli nikoga, no mještani su na javnoj raspravi poduprli golf. Riješit će im komunalne probleme i pokrenuti razvoj zapostavljenoga sela.

U tvrtki Golf razvoj odbacuju mogućnost da se projektu izlazi u susret mimo zakonske procedure.

Dapače, imamo osjećaj da ovom projektu investitor mora uložiti i dodatne napore kako bi dokazao da je investicija korisna, ističe prokurist tvrtke Golf razvoj Ivan Kusalić.

I jedni i drugi slažu se – projekt golfa test je i za Dubrovnik i za Hrvatsku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...