Europska komisija nagrađuje inovacije u europskoj javnoj upravi

Europska komisija raspisala je natječaj “Europska nagrada za inovacije u javnoj upravi” kojim se nagrađuju oni koji su inovacijama postigli poboljšanje rada javne uprave te potiču ostali na moderniji i inovativniji pristup radu.

Europsku nagradu za inovacije u javnoj upravi dobit će devet najinovativnijih inicijativa, po tri u svakoj kategoriji, koje su pokrenula europska tijela javne uprave.

Prva kategorija obuhvaća inicijative za građane, primjerice posebnu pomoć starijim osobama, ekološki prihvatljiv javni prijevoz i slično.

U drugu kategoriju pripadaju inicijative za poduzeća, primjerice umrežavanje, platforme za početnike, potpora poduzetnicima u području e-trgovine i slično, a treću kategoriju čine inicijative za obrazovanje i istraživanje, npr. novi pristupi u stručnom osposobljavanju, bolje okruženje za učenje u školama te poduzetništvo istraživača.

Rok za prijavu je 15. veljače 2013. godine, a devet pobjedničkih inicijativa bit će nagrađeno sa po 100.000 eura.

Pobjednici će biti odabrani na temelju četiri kriterija: originalnost inicijative i mogućnost širega korištenja istog modela; gospodarski učinak inicijative na društvo; relevantnost inicijative u odnosu na probleme s kojima se društvo trenutačno suočava te plansko korištenje dodijeljenih sredstava.

Kako su priopćili iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije, na natječaj se mogu prijaviti tijela državne uprave te regionalne i lokalne samouprave država članica EU i pridruženih država članica europskog okvirnog programa za istraživanje (FP7), među kojima je i Hrvatska.

Inicijative koje se prijavljuju moraju trajati od jedne do četiri godine te moraju biti u vlasništvu prijavitelja. Uprave kojima su već bila dodijeljena novčana sredstva od institucija EU za istu inicijativu ne mogu sudjelovati na natječaju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...