Filip Merčep uskoro u HNK Zadar

U ponedjeljak 25. veljače u Velikoj dvorani HNK Zadar s početkom u 20 sati imat ćemo, kao i prošle godine priliku uživati u udaraljkaškom koncertu. Nakon prošlogodišnje slovenske udaraljkaške atrakcije, ansambla STOP, ove godine glavni će protagonist koncerta biti zasigurno jedan od najpoznatijih mladih hrvatskih glazbenika i udaraljkaša – Filip Merčep!

On je još uvijek student Muzičke akademije u Zagrebu, ali je istodobno i najmlađi dobitnik diskografske nagrade Porin, nakon Monike Leskovar jedini hrvatski glazbenik koji je ušao u finale eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika svirajući pri tom pred 45000 slušatelja ispred bečkog Rathausa, te dobitnik niza prvih državnih i međunarodnih nagrada.

Repertoar ovog mladog samoborskog glazbenika koncentriran je na suvremene partiture proizašle iz pera velikih svjetskih udaraljkaških i skladateljskih zvijezda. Kroz ta djela Filip Merčep najbolje može

izraziti svoj talent, muzikalnost i virtuoznost, dok je šarm nezaobilazni dio njegove osobnosti kojom naprosto osvaja. Na zadarskom koncertu Filipa Merčepa pratit će samoborski udaraljkaški ansambl SUDAR kojeg čine Josip Blašković, Luka Pešutić, Nikolas Sinković i umjetnički voditelj Goran Gorše.

SUDAR djeluje od 2010. godine, a osnovan je u cilju promicanja, razvoja i unaprjeđivanja udaraljkaške glazbe i popularizacije udaraljki koje su sve zastupljenije, te se koriste u svim vrstama glazbe. Udaraljke su vrlo zahtjevni instrumentarij i rijetka je prilika da se na jednom mjestu može vidjeti tako bogat instrumentarij (marimba, vibrafon, ksilofon, konge, bongosi, bubnjevi i mnoge druge sitne udaraljke). Do sada je SUDAR ostvario niz zapaženih nastupa među kojima valja naglasiti VIII. IPEW – međunarodni festival gdje su svirali uz udaraljkaše svjetskog glasa. Svi članovi ansambla dobitnici su brojnih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Na koncertu Filipa Merčepa i ansambla SUDAR sudjelovat će i hrvatski skladatelj i pijanist Matej Meštrović. On je naime i autor posljednjih dviju skladbi koje će se naći na zadarskom koncertu, a to su Paprikash i Barbecue za udaraljkaški ansambl i klavir. Uz Meštrovićeva djela na programu će se naći i obrada znamenite Bachove Chaconne br. 2 za marimbu solo te skladbe T. Golinskog, I. Xenakisa. M. Burrita, G. Espela i C. Cheng Lina.

PerKuSon je koncert posvećen udaraljkama i bogatstvu njihove raznolikosti. Uz vrhunske interprete koji u ponedjeljak gostuju u Velikoj dvorani HNK virtuozna i temperamentna udaraljkaška glazba nas i ove godine zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Cijene ulaznica su 40 i 30 kuna, a u prodaji su na blagajni HNK Zadar od petka, 22. veljače.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...