Foto izazov: 5 nepoznatih stvari o Veneciji!

U petak navečer pun autobus putuje za Veneciju. Vrijeme je za novi Foto izazov Foto dana mladih. Sve je spremno, pa evo taman prije puta par zanimljivih stvari o Veneciji. Neki je vole jer je izgrađena doslovno na vodi, drugi jer je savršeno romantično mjesto za vjenčanje, treći zbog Karnevala. Ali s razlogom Veneciju zovu Kraljicom Mediterana.

1. Izgrađena je oko 400. godine nakon Krista. Bila je najveća pomorska sila na Mediteranu od 1300.-1500. godine. Ipak osvojio ih je napoleon u 18. stoljeću.

2. Grad zapravo tvori arhipelag od 118 otoka spojenih u jedan. Kako sam tlo otoka nije bilo dovoljno čvrsto, kod gradnje su postavili na tisuće drvenih trupaca koji i dalje drže građevine iznad zemlje.

3. Ukupno grad ima 177 kanala i preko 400 mostova. I zbog toga je rekorder po turistima. Svake godine dođe preko 18 milijuna stranaca, to je 50 000 svaki dan.

4. Najveći problem Venecije je iseljavanje. U zadnjih 50 godina iselilo se ljudi koliko danas živi u Puli. Neki predviđaju da bi do 2030. mogla postati grad duhova.

5. Acqua Alta je velika plima koja se događa najčeće tijekom jeseni do prosinca. Voda potopi sve ulice zbog kombinacije vjetrova i ciklone koja poziže razinu mora. Turistima je zabavna, ali je domaći baš ne vole. Mislim tko bi volio potopljenu sobu :)?

Imamo sreće barem što se vremena tiče, tako da tijekom našeg Foto izazova ne bi trebalo ništa padati. Uz nešto sunca, temperatura će ići do 6°C pa se toplo obuci.

Program puta možeš pronaći ovdje.

Za ovo putovanje je autobus pun, ali ako ne ideš sada s nama, ne zaboravi se prijaviti za neko novo druženje. Prodruži se ekipi Foto dana mladih. Ove godine je natjecanje u Zadru, a stižu mladi iz cijele Hrvatske. Detalji prijave su ovdje: www.fotodanimladih.com.hr

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...