Grad Zadar bacio 200 tisuća kuna na zaražena stabla, Vrančić – nema komentara!

U vremenu kada mnogi ljudi nemaju novca za pristojan život a broj nezaposlenih u Hrvatskoj raste mjesečno za više tisuća, zabrinjavajuće zvuči podatak da je na “obične” sadnice crnike ispred Muzeja antičkog stakla u Zadru utrošeno gotovo 200 tisuća kuna.

Tijekom razgovora s ravnateljem MAS-a Ivom Fadićem šokirala na je činjenica da su stabljike još prije četiri godine nabavljene zaražene iz Italije i da ih nitko do dana današnjeg nije zamijenio.

Već se prostim okom može vidjeti da od ukupno 12 stabala samo jedno nije suho. Naknadno smo doznali da su se sva prvotno zasađena stabla osušila zbog bolesti, a prošle su godina zasađena tri nova od kojih je samo jedno “preživjelo”.

Podsjećamo, cijeli projekt završen prije četiri godine, financiralo je Ministarstvo kulture, do je radove izvodila tvrtka Duca iz Zadra. O uređenju travnjaka i zelenila trenutno se brine firma Eurogarden iz Zadra.

Direktor Eurogardena Ivan Milin uvjerava kako nema ništa s nabavkom spornih sadnica rekavši da je za to “bila odgovorna tvrtka Duca i da se to sve dogovaralo preko Grada”. Potvrdio je da se radi o “jako skupim crnikama koje su bile zaražene” i da se “bolest naknadno reflektirala”.

O iznosu investicije, suradnji sa Eurogardenom i eventualnoj nabavci novih sadnica skupocjene crnike, govorio nam je sam ravnatelj Fadić.

Ivo Fadić (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)– Potpisali smo ugovor s tvrtkom Eurogarden kojoj plaćamo tisuću kuna mjesečno za uređenje i održavanje travnjaka i živice. U pregovorima smo s Gradom da nabave nova stabla, ali znate kakva je sad situacija. Ovo je skupa investicija. Svako stablo košta 10 – 15 tisuća kuna, rekao je Fadić.

Na pitanje “Kako to da Grad nabavlja stabla?!”, ravnatelj nam je pojasnio da je “prostor ispred Muzeja javna zelena površina”, što nas je, pak, navelo na pitanje “Zašto se onda Nasadi ne brinu o njoj kao što je to slučaj s ostalim zelenim gradskim površinama?”

Kontaktirali smo direktora Hrvoja Grdovića koji je kratko komentirao da “Nasadi nemaju ništa sa sadnjom spornih stabala” te da “nema saznanja da su ona zasađena na javnoj zelenoj površini?!”

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić preko svoje tajnice poručio je kako “nije u detalje upućen u situaciju” te da “nema što dodati jer je sve rekao ravnatelj Fadić”.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...