Hajduče, sritan Ti 102. rođendan!

Hajduče, sritan Ti 102. rođendan. Trinaesti veljače, dan prije Valentinova. Današnji nadnevak 1911. godine, na čitabi je Carskog namjesništva Austro-Ugarske sa sjedištem u Zadru, kojom se dopušta osnivanje, te rad i pravila Hajduka iz Splita. Balun iz Praga splitski studenti donijeli su još odavna prije…

Čestitamo!

Eto, nismo danas spominjali suspenziju, a tu vražju svađu u kancelarijama moramo, jer trener je u bolnici, ali… bit će dobro. Vjerujmo. Iz uprave su obećali da “vaza nije toliko pukla da se ne bi mogla zalijepiti”. Velika obitelj, pa ima i svađa.

Elem, sto i dvije godine neprekinute povijesti, storija o uspjesima i teškoćama, netko će reći kako “nikad Hajduku nije bilo teže”.

I to je točno, u dva smjera ide naš stodvogodišnjak. Financijski opstanak, utakmica nesmiljene žestine pod diktatom UEFA (za europsku licenciju), ali i trenutačnog stanja na domaćem računu, jer dioničkom društvu nije dopušteno roniti “u crveno”. Natjecateljski, s plasmanom na drugo mjesto i u polufinalu kupa još je i bolje nego što je objektivno stanje. S nadom da se može održati na tim visinama, možda i do novog trofeja dosegnuti. To bi bilo posebno slatko, kad je svakodnevica gorka.

Program proslave je sažet, ali – sočan. Nema roketa/baluna kao prije dvije godine, ovo je ipak obična obljetnica. Ali prigoda je da se svrati na hajdučku izložbu na Gripe, u organizaciji Udruge za osnivanje muzeja sporta. Hajduk će “posuditi” šest najdragocjenijih trofeja da budu izloženi, od 16 do 20 sati, pa svratite to vidjeti, dotaknite ih!

Po jedan pokal za naslov prvaka, odnosno kupa Jugoslavije i potom Hrvatske, zatim pra-pokal, prvi što ga je Hajduk ikad dobio, a darovao mu ga je zagrebački HAŠK za gostovanje 1912. godine (pokalu je 101 godina, svaka čast!), te plaketa za zaslužnu momčad Slobodne Francuske, trofej zasluga “bijelih” iz Drugog svjetskog rata. A što je bio posebni dar Hajduku, od francuskog šefa države, generala De Gaullea.

I priče iz svlačionice: publici koja svrati na Hajdukovo sijelo bit će na raspolaganju Ivica Bukle Hlevnjak, Dražen Frfa Mužinić, Stanko Špaco Poklepović.

Hajduk – navijačima… Sto i dvi godine. I nikad nas neće štufat.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...