Hoće li danas konačno riješiti slučaj Ljubljanske banke?

Ključni sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesne Pusić i Karla Erjavca, zajedno s financijskim stručnjacima Zdravkom Rogićem i Francom Arharom, na kojem se očekuje da će pronaći rješenje problema hrvatskih štediša Ljubljanske banke održat će se u srijedu, 6. veljače, u Otočcu Ob Krki u Sloveniji.

Rješenje problema Ljubljanske banke Slovenija postavlja kao uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora. Ministrica Pusić je u ponedjeljak izjavila kako ‘postoje tri ili četiri mogućnosti o kojima će u srijedu u Otočcu, zajedno s financijskim stručnjacima, razgovarati s kolegom Erjavcom’ te da ‘s obje strane postoji dobra volja da se to riješi’. U javnosti se posljednjih dana najčešće spominjala mogućnost da prebiju ili poravnaju dugovi koje Ljubljanska banka ima prema hrvatskim štedišama s potraživanjima prema hrvatskim tvrtkama.

Ministrica Pusić kaže da je poravnanje dugova samo jedna od mogućnosti te da postoje još barem tri. Rješenje je potrebno hitno pronaći zbog političke krize u Sloveniji gdje se raspala vladajuća koalicija i prijete prijevremeni izbori. Rješenje se mora pronaći tijekom veljače kako bi parlament mogao na sjednici koja završava 8. ožujka ratificirati sporazum. Sve poslije toga roka zalazi u sferu fikcije. Pusić i Erjavec razgovarali su prošloga tjedna u Bruxellesu o pitanju Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu i oboje su nakon toga sastanka izjavili da je rješenje blizu i da ga je moguće pronaći tijekom veljače.

Sadržaj mogućeg rješenja Ljubljanske banke definirat će dva financijska stručnjaka, a ministri su tu, kako je kazala Pusić, da daju političku dimenziju koju financijski stručnjaci nemaju.

Spekulira se da sastanak 6. veljače neće biti zadnji i da će trebati održati još jedan u Hrvatskoj. Hrvatski pristupni ugovor do sada su ratificirale 22 od 27 zemalja, a Hrvatska bi 1. srpnja ove godine trebala postati punopravna članica EU-a, za što je potrebna ratifikacija ugovora u svim zemljama članicama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...