Hoće li Hrvatska i Srbija imati zajednički laboratorij za mlijeko?

Vlade Srbije i Hrvatske rade na tome da jedan laboratorij iz Europske unije bude određen kao referentna ustanova za analizu mlijeka u regiji, izjavio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević pozvao je resorne ministre iz regije da sljedeći tjedan dođu u Beograd na sastanak na kojem bi se odlučivalo o tom prijedlogu, rekao je Golubović na skupu o poljoprivredi u Beogradu, prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, jutros je vezano uz to Kneževića nazvala hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. “Mislimo da će, ako se ovakav sporazum potpiše, regija u budućnosti učinkovito uspijevati obraniti se od udara, kao što je sada problem s mlijekom”, rekao je Golubović i dodao da bi se analize u tom referentnom laboratoriju radile dok Srbija ne završi svoj u Batajnici.

Državni tajnik je ocijenio da je potpisivanje takvog sporazuma neophodno, jer je i Srbija bila u situaciji da isti uzorak mlijeka u tri laboratorija pokazuje tri različite razine aflatoksina.

 

Na 12 farmi u Srbiji utvrđeno prisustvo aflatoksina u mlijeku

Ministarstvo poljoprivrede Srbije ranije danas je izvijestilo kako je zbog prisustva aflatoksina u mlijeku zatvoreno 12 farmi u Srbiji te da je u tijeku izvanredna kontrola farmi.

“U tijeku je izvanredna kontrola farmi po otkupnim linijama sirovog mlijeka po popisima dobavljača sirovinske službe mljekara. Dosadašnjom kontrolom, 12 farmi sa kojih se otkupljuje sirovo mlijeko zatvoreno je Rješenjem veterinarskog inspektora Ministarstva poljoprivrede zbog koncentracija aflatoksina koje su više od predviđenih Pravilnikom o dopunama pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za ishranu bilja”, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...