Hrvatska i Slovenija predaju podneske za arbitražu: Počinje pravna bitka za granicu na moru

Stalnom arbitražnom sudu u Haagu Hrvatska i Slovenija danas, u pisanom obliku, moraju predati tzv. ‘argumentirane podneske’ o arbitraži. Riječ je o argumentima s kojima se ide u pravnu bitku za granicu na moru.

Hrvatska je završila svoj podnesak, prvoklasni dokument na 300-tinjak stranica, potvrdila je nedavno ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i najavila da će ga Hrvatska poslati u Haag ‘s voljom i na vrijeme’.

“I po mojoj i po ocjeni premijera i ostatka Vlade to je prvoklasni dokument. Ne mogu govoriti o naglascima, ima 300-tinjak stranica i sačinjen je u suradnji s vrhunskim svjetskim stručnjacima” kazala je Pusić.

Sa slovenske strane s podneskom nije išlo tako glatko. Premijer Janez Janša odbio je na Vladi usvojiti prijedlog, sastavljen u Ministarstvu Karla Erjavca. Slovenski argumenti za arbitražu potom su išli kroz parlament, da bi se usvojili zajedno s posebnom izjavom da će Slovenija prihvatiti samo onaj ishod arbitraže koji joj bude jamčio kontakt s otvorenim morem.

Prema rasporedu objavljenom na stranicama Stalnog arbitražnog suda u Haagu, Hrvatska i Slovenija moraju 11. veljače podnijeti tzv. ‘argumentirane podneske’, odnosno svoja stajališta vezana uz granični spor. 11. studenog moraju se podnijeti odgovori na podneske suprotnih strana, a prva usmena rasprava održat će se u proljeće 2014.

Kad bude donesen, pravorijek će biti konačan, a strane u postupku neće moći uložiti žalbe. Upućeni smatraju da tu odluku ne treba očekivati prije kraja iduće ili početka 2015. godine.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...