Hrvatska i Slovenija predaju podneske za arbitražu: Počinje pravna bitka za granicu na moru

Stalnom arbitražnom sudu u Haagu Hrvatska i Slovenija danas, u pisanom obliku, moraju predati tzv. ‘argumentirane podneske’ o arbitraži. Riječ je o argumentima s kojima se ide u pravnu bitku za granicu na moru.

Hrvatska je završila svoj podnesak, prvoklasni dokument na 300-tinjak stranica, potvrdila je nedavno ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i najavila da će ga Hrvatska poslati u Haag ‘s voljom i na vrijeme’.

“I po mojoj i po ocjeni premijera i ostatka Vlade to je prvoklasni dokument. Ne mogu govoriti o naglascima, ima 300-tinjak stranica i sačinjen je u suradnji s vrhunskim svjetskim stručnjacima” kazala je Pusić.

Sa slovenske strane s podneskom nije išlo tako glatko. Premijer Janez Janša odbio je na Vladi usvojiti prijedlog, sastavljen u Ministarstvu Karla Erjavca. Slovenski argumenti za arbitražu potom su išli kroz parlament, da bi se usvojili zajedno s posebnom izjavom da će Slovenija prihvatiti samo onaj ishod arbitraže koji joj bude jamčio kontakt s otvorenim morem.

Prema rasporedu objavljenom na stranicama Stalnog arbitražnog suda u Haagu, Hrvatska i Slovenija moraju 11. veljače podnijeti tzv. ‘argumentirane podneske’, odnosno svoja stajališta vezana uz granični spor. 11. studenog moraju se podnijeti odgovori na podneske suprotnih strana, a prva usmena rasprava održat će se u proljeće 2014.

Kad bude donesen, pravorijek će biti konačan, a strane u postupku neće moći uložiti žalbe. Upućeni smatraju da tu odluku ne treba očekivati prije kraja iduće ili početka 2015. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...