Hrvatske šume otpuštaju između 1800 i 3000 ljudi!

Hrvatske šume do kraja godine otpustit će između 1800 i 3000 radnika, izjavio je za Poslovni dnevnik Ivan Pavelić, predsjednik uprave Hrvatskih šuma.

“U određenim djelatnostima imamo golem višak, a s druge strane imamo manjak sjekača”, izjavio je Pavelić. No, iako najavljuju otpuštanje radnika, Hrvatske šume i dalje angažiraju privatne tvrtke za određene poslove.

Pavelić tvrdi da se radi o ekonomski neisplativim poslovima ili poslovima u kojima postoji nedostatak radne snage.

“Treba naglasiti da sjekač kod privatnika na dan obradi 30 kubika drva, a u Hrvatskim šumama samo 17. Naši radnici nerijetko čim dobiju ugovor za stalno dobiju i liječničko uvjerenje u kojem se tvrdi da imaju povećan rizik od nastanka invaliditeta i kako ne mogu dići ništa teže od dva kilograma. To više ne možemo tolerirati”, kaže Pavelić.

Za Hrvatski sindikat šumarstva ovakvo objašnjenje nije prihvatljivo. Željko Kalauz, šef tog sindikata, kaže da sindikat neće pristati na otpuštanja sve dok Hrvatske šume angažiraju privatne firme na poslovima koje bi trebali obavljati njihovi radnici. Hrvatske šume, tvrdi Kalauz, sada obavljaju samo 60 posto sječe trupaca, 30 posto privlačenja i izvoza, te 14 posto ukupnog prijevoza.

Uprava Hrvatskih šuma, međutim, ne odustaje od najava o otkazima. Poručuju da će svi radnici koji budu proglašeni tehnološkim viškom dobiti otpremnine zajamčene kolektivnim ugovorima. “Oni ne samo da nikada više neće pronaći posao, nego će njihove obitelji postati socijalni slučajevi”, odgovara sindikalac Kalauz.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...