Hrvatske vlasti negiraju zabranu uporabe biljaka stevia i slatkog krumpira

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske u postupku je donošenja novog pravilnika o dodacima prehrani radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije koji, između ostalog, uređuju uporabu biljnih vrsta u dodacima prehrani stevia i batat, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Budući da se u medijima pojavila informacija da Ministarstvo zdravlja zabranjuje uporabu popularne biljke stevia i slatkog krumpira batat, Ministarstvo je reagiralo priopćenjem u kojem negira te navode.

Naime, novim pravilima stevia i batat nće biti zabranjeni, a proizvodnja tih biljaka u Hrvatskoj ničim nije dovedena u pitanje.

„Ono što je u Pravilniku novo je tzv. negativna lista, odnosno lista biljnih vrsta koje se ne smiju koristiti u dodacima prehrani. To nikako ne znači da se zabranjuje korištenje batata u prehrani, kao ni uzgoj stevie za proizvodnju steviol glikozida – popularnog prirodnog zaslađivača. Zašto se list stevie u prirodnom obliku ne može koristiti kao hrana? Razlog za to je što je list stevie u Europi proglašen ‘novom hranom’ budući da stevia nije bila tradicionalno u uporabi kao hrana“, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Stoga se registracija i stavljanje na tržište moraju odobriti posebnom zakonom propisanom procedurom. Stevia zasad tu proceduru nije prošla a steviol glikozid, kao sastojak stevije, proceduru je prošao i odobren je za stavljanje na tržište kao sladilo.

Kod batata je problem to što korištenje izoliranih aktivnih tvari, koje sadrži gomolj biljke, nije dovoljno istraženo za primjenu u dodacima prehrani, no sam gomolj može se koristiti kao hrana u svakodnevnoj prehrani.

Dodaci prehrani su, inače, koncentrirani izvor hranjivih sastojaka (npr. pojedinih vitamina, minerala, omega3 masnih kiselina itd.) koje se uzimaju radi obogaćivanja prehrane i poboljšanja zdravlja, obično u obliku, tableta, kapsula i drugim oblicima sličnim lijekovima.

Jednostavnim rječnikom, dodaci prehrani su – između hrane i lijekova, regulirani su propisima o hrani, ali zbog sadržaja koncentriranih sastojaka imaju značajniji fiziološki učinak u odnosu na klasičnu hranu, te ih ne bi trebalo miješati s uobičajenom hranom i namirnicama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...