Hvala što ste otkrili pedofiliju u Crkvi

Novi vatikanski istražitelj za seksualne zločine priznao je da su američki mediji ‘učinili uslugu’ Katoličkoj crkvi jer su agresivno izvještavali o zlostavljanju djece i tako joj pomogli da se ‘suoči s istinom’.

Takav rijedak slučaj priznanja došao je u utorak iz usta oca Roberta Olivera, stručnjaka za kanonsko pravo iz bostonske biskupije u njegovu prvom javnom nastupu otkad je prošli tjedan postao vatikanski ‘promotor pravde’.

‘Smatram da su nam uslugu učinili oni koji nisu posustajali i pred nas stavljali ono s čime se moramo suočiti’, odgovorio je na konferenciji za novinare na pitanje je li uloga agresivnih američkih medija, gledajući unatrag, bila blagoslov za Crkvu.

‘Oni su pomogli da se održi energija, da tako kažem, da se očuva zamah kako bismo se mogli iskreno i transparentno, svom snagom suočiti s istinom’, rekao je.

Otkad se 2002. saznalo za svećeničko zlostavljanje djece u Bostonu, a onda se skandal proširio svijetom, neki crkveni i vatikanski dužnosnici optuživali su medije da za neodgovorno novinarstvo i pretjerivanje.

Jedan latinoamerički kardinal čak je rekao da je seksualno zlostavljanje ‘američki problem’ koji su dijelom ‘izmislili’ mediji.

Oliver je predstavio izvještaj o lanjskoj konferenciji ‘Prema ozdravljenju i obnovi’, o crkvenom pokušaju da bolje osvijesti taj problem i obveže se da će poslušati žrtve i sprečavati buduće zlostavljanje.

Na pitanje poriču i danas neki u Crkvi veličinu toga problema, Oliver je rekao: ‘Svatko od nas počne s nijekanjem (…) ali shvaćamo da, kako bismo to spriječili, svi to moramo bolje razumjeti’.

‘Mislim da čelnici Crkve, pripadnici Crkve, da mi nismo drukčiji od drugih ljudi. Naša je prva reakcija bila ‘to je nemoguće, tko bi to činio djeci”, rekao je i dodao da je Crkva sad našla pravi način da reagira na tu situaciju. Njegov vatikanski odjel istražuje slučajeve zlostavljanja.

Oliver je nasljednik msgr. Charlesa Sciclune koji je na tom položaju bio 10 godina, dok nije postao biskup na Malti.

Lanjski simpozij okupio je dvjestotinjak biskupa, čelnika vjerskih redova, žrtava zlostavljanja i psihologa.

Objavljeno je kako se svake godine prijavljuje šest stotina slučajeva zlostavljanja, a većina se dogodila od 1965. do 1985.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...