Igre oko “Adrije” ostavit će bez posla 286 radnika

U idućih nekoliko mjeseci trebalo bi se razjasniti što će biti s proizvodnjom ribljih konzervi u Gaženici, hoće li “Adria” d.d. uspjeti u postupku predstečajne nagodbe dogovoriti program oporavka s vjerovnicima, i što će biti s ugovor o zakupu kojim je posao preuzela tvrtka “Adria Zadar 1” d.o.o.

Situacija je vrlo neizvjesna i lako bi s moglo dogoditi da Lacićeva “Adria” d.d. ode u stečaj, a proizvodnju ne nastavi ni Badurina-Lisičina “Adria”, a to znači da bi 286 radnika moglo ostati bez posla. “Adria” d.d. je u predstečajnoj nagodbi, no još nije određen povjerenik predstečajne nagodbe jer je Nagodbeno vijeće zatražilo dopunu dokumentacije, piše Slobodna Dalmacija.

Traži se izvještaj o poslovanju ne stariji od tri mjeseca, pozitivno mišljenje ovlaštenog revizora o planu financijskog i operativnog restruktuiranja, te opis pregovora s vjerovnicima.

Sve je to u biti trebalo biti dostavljeno ranije, u vrijeme prijave za predstečajnu nagodbu, ali nije, kao ni ugovor o zakupu koji je u rujnu Lacić potpisao s Badurinom i Lisicom. To znači da Nagodbeno vijeće nema informaciju da je u biti cijela “Adria” zajedno s radnicima dana u zakup.

– Vjerujem da će 22. veljače Trgovački sud prihvatiti moj zahtjev, odnosno ugovor o zakupu proglasiti nevažećim jer ništa nije ispunjeno. Za nas taj ugovor o zakupu ne postoji. U roku ću dostaviti i podatke o poslovanju te revizorsko izvješće, a onda mogu početi pregovori s vjerovnicima – kaže Miodrag Lacić.

Problemi s isplatama radnicima No nije to tako jednostavno jer sudski postupak oko raskidanja ugovora o zakupu može dugo trajati. A “Adria” d.d. u biti, od početka zakupa, postoji samo još na papiru, s tim da ima ogromne obveze. Prema podacima dostavljenim Fini “Adria” d.d. ima dug od 125 milijuna kuna, a u osnovi plan sanacije svodi se na oprost polovice duga, a ostatak bi se trebao otplatiti u idućih osam godina. U protivnom dolazi u pitanje postojanje tvornice u kojoj radi 286 ljudi i koja ima tradiciju preko 60 godina.

– Stečaj nije rješenje jer je pitanje kako se mogu vjerovnici naplatiti. Nad nekretninama “Adrije” upisane su brojne banke i Ministarstvo financija, pa prodaja nekretnina u stečajnom postupku ne bi bila laka i pitanje je kako bi se naplatili vjerovnici koji imaju „loše upisno mjesto“, navodi Lacić u dokumentaciji za Finu. Međutim, za rješavanje stečaja nedostaje ono osnovno – kakav je dogovor s bankama koje najviše potražuju i kakav je mogući aranžman s “Podravkom”.

U međuvremenu se gomilaju problemi i s isplatama radnicima koji su prešli u “Adriju Zadar 1”, zbog novih propisa treba isplaćivati i plaće i doprinose, a to je uz postojeće obveze teško izvedivo, tako da radnici strepe što će biti s isplatom plaća za odrađeni siječanj. Dakle, može se lako dogoditi da već početkom ožujka ne bude prihvaćena dokumentacija i nastavak predstečajne nagodbe “Adrije” d.d., odnosno njeno upućivanje u stečaj, a neizvjesno je na koji će način nastaviti rad Badurina-Lisičina tvrtka.

 

Dužni 125, traže 32 milijuna kuna

Porezne obveze “Adrije” iznose 22 milijuna kuna, a samo za PDV dug je 5,8 milijuna kuna. Puno su veće obveze prema bankama, čak 94 milijuna kuna. Obveze institucionalnim dobavljačima iznose 5,7 milijuna kuna (za komunalnu naknadu Gradu Zadru dug je 1,5 milijuna, za HEP 1,2 milijuna kuna…). Istodobno “Adria” d.d. prijavila je potraživanje od poslovnih partnera u iznosu od 31,8 milijuna kuna, a za neisplaćene poticaje za proteklih pet godina traži 7,5 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...