Iran spreman za nastavak pregovora o nuklearnom programu

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Ekber Salihi izjavio je da je njegova zemlja spremna izravno pregovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) o iranskom nuklearnom programu.

Salihi je tokom govora na jednom od panela na 49. Konferenciji o sigurnosti u Munichu, pregovore predstavnika Irana sa potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom ocijenio kao „korak u budućnost“.

„Mi smo spremni za pregovore. Mi nemamo prepreka za to“, rekao je Salihi i dodao da je „Iran poduzeo korake u prošlosti, ali da druga strana nije ispunila svoje obaveze“.

On je istakao i da je politička nezavisnost, glavni prioritet ove zemlje. Rekao je da se Iran nikada nije povukao iz pregovora o nuklearnom programu, te izrazio podršku za njihov nastavak.

On je dodao kako će prisustvovati nastavku pregovora koji bi trebao biti održan 25. februara u Kazahstanu.

Salihi je, govoreći o Siriji, rekao da obje sukobljene strane u toj zemlji “imaju greške”, ali da treba zaustaviti prolijevanje krvi. On je rekao da će vrijeme pokazati ko je u Siriji bio u pravu, a ko nije. Prema Salihijevim riječima, dešavanja u Siriji su veoma tužna i “sirijski narod treba sam donijeti odluke o svojoj budućnosti”.

On je istakao da se u tokom konferencije Munichu sastao sa liderom opozicije u Siriji Ahmetom Hatipom, te da ga je vijest da je opozicija spremna za pregovore sa režimskim snagama, veoma razveselila.

On je podsjetio i na rečenicu: „Daj ostavku, povuci se i idi“, koju su opozicija i neke zemlje uputile sirijskom predsjedniku Basharu al–Assadu.

„Bez obzira na sve greške, kako se može jednom predsjedniku reći da da ostavku. U tom slučaju, s kim će pregovarati? Rješenje je u sirijskom narodu. Pregovori sa Hatipom će biti nastavljeni. Želimo biti dio rješenja“, rekao je Salihi.

On je dodao da se prilikom putovanja iz Kaira u Damask sastao sa Assadom i ustvrdio da je sirijski predsjednik spreman za održavanje izbora u ovoj zemlji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...