iTunes prodaje 21 milijun pjesama dnevno

Appleov dućan za prodaju glazbe online premašio je 25 milijardi prodanih pjesama u manje od deset godina postojanja.

iTunes, koji sada u ponudi ima i digitalne knjige, igre, aplikacije, časopise, filmove i TV serije, i dalje dominira distribucijom glazbenog sadržaja na internetu. Prošle je godine preko njega prodano 69 posto sve digitalne glazbe u Sjedinjenim Državama.

U ukupnoj prodaji iTunes drži 29 posto, što znači da prodajom nadmašuje i divovske trgovačke lance poput Walmarta i Targeta.

Ne čudi stoga što je za Apple postao značajan izvor prihoda – tek nešto manje od 3,7 milijardi dolara (oko 21,8 milijardi kuna) u zadnjem prošlogodišnjem tromjesječju, 22 posto više nego u istom razdoblju godinu prije.

Korisnici s iTunesa u prosjeku svake minute skidaju više od 15 tisuća pjesama, odnosno 21,6 milijun dnevno. Otprilike više prodaju u 12 sati nego obična trgovina u prvih pet mjeseci, piše Billboard. Rastu je svakako pomogao i svojedobni uspjeh iPoda, a koristi ima i od uspona iPhonea i iPada.

U katalogu trenutno ima 26 milijuna naslova velikih i nezavisnih izdavačkih kuća, kao i pjesme koje izvođači sami izdaju putem servisa TuneCore i sličnih. Ima 435 milijuna aktivnih korisničkih računa.

Phillip Lupke, sretni kupac koji je kupio 25-milijarditu pjesmu, dobio je poklon karticu za iTunes vrijednu 10 tisuća eura (oko 75 tisuća kuna). Zanima vas što je kupio? ‘Monkey Drums (Goksel Vancin Remix)’ Chasea Bucha.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...