Izbjegnite širenje viroza i sačuvajte zdravlje

Vrijeme viroza u punom je jeku, a ponekad se čini nemogućim izbjeći bolest unutar obitelji i svi se zaraze jedni za drugima. No uz ovih nekoliko savjeta, to se možda može spriječiti.

Jeste li znali da virusi na raznim površinama mogu preživjeti i do tri sata? Stručnjakinja za bacile Allison Janse za Huffington Post je otkrila sedam savjeta koji mogu pomoći protiv širenja viroza unutar obitelji.

 

Koristite papirnate ubruse i rupčiće

Za sve što je moguće poput brisanja, ruku, nosa pa čak i suđa koristite jednokratne ubruse i rupčiće. Dok je bilo koji ukućanin bolestan, češće perite krpe i spužvice za suđe, jer bakterije ostaju u hrani, odnosno na tanjuru i posuđu.

 

Umivaonik, kvake, slavine…

Širenje zaraze možete spriječiti i češćim pranjem umivaonika i radnih površina. Također svakodnevno dezinfekcijskim sredstvima prebrišite kvake i slavine, a pametno je razdvojiti i četkice te pastu za zube. Nakon što zaraženi ukućanin ozdravi, četkicu za zube zamijenite novom ili je prokuhajte.

 

Birajte sredstva za čišćenje

Za čišćenje površina mokrim maramicama, pazite da imaju dezinfekcijsku oznaku, a ako inače koristite blaža sredstva ili ih radite kod kuće sami, ovaj put se poslužite nečim jačim.

 

Sapun za ruke

Studija Annals Of Internal Medicine iz 2004. pokazala je da nema razlike između antibakterijskog i običnog sapuna kada je prenošenje viroza u pitanju. Važno je da znate pravilno prati ruke što znači dobro ih nasapunati i ispirati toplom vodom 20 do 25 sekundi.

 

Daljinski upravljači i telefoni

Među stvarima koje također trebate češće čistiti u dane kada je netko od ukućana bolestan su zajedničke stvari poput daljinskih upravljača, tipkovnica ili telefona.

 

Posteljina i ručnici

Budući da se zbog temperature većina ljudi preznojava, obavezno svakodnevno mijenjajte posteljinu, a ako dijelite ručnike za ruke i lice, također stavljajte nove ili odredite poseban ručnik za bolesnog člana obitelji. Ti ručnici neka budu na posebnom mjestu dok traje viroza.

 

Zasebna soba

Ako imate dovoljno prostora u kući, odvojite bolesnika u zasebnu sobu, jer je manja šansa da će zaraziti druge. I ne zaboravite redovitije prozračiti sve prostorije u stanu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...