Izbori europarlamentaraca: Što građani znaju o otvorenim listama?

Hrvatski rađani ove će godine prvi put glasovati na izborima za Europski parlament. I dok je uvijek nepoznato vrijeme održavanja izbora, ono što jest poznato je način na koji ćemo birati: prvi put u hrvatsku izbornu praksu uvode se otvorene liste. I dok je političarima sve jasno, građani baš i nisu upoznati što one konkretno znače.

Kada građani ove godine izađu na izbore za Europski parlament dočekat će ih otvorene liste. To znači da će, osim za stranku, glasovati i za jednog kandidata s liste stranke za koju su glasovali, objasnio je ministar uprave Arsen Bauk.

“Prema tome, važeći listić može biti samo za stranku, a može biti za stranku i za kandidata s liste te stranke. To znači da građani moraju odabrati najprije stranku, a onda iz te stranke jednog kandidata”, rekao je Bauk.

Daju li glas samo kandidatu, automatski će ići i stranci, a zaokruže li dva kandidata, glas ne ide nikome.

“Suština je da je stranka jača od kandidata i u Hrvatskoj je na snazi višestranački, a najviše kandidacijski slučaj još uvijek”, rekao je Bauk.

Suština ili ne, građanima uglavnom oko otvorenih lista ništa nije jasno.

I ne samo da građani ne znaju ništa oko otvorenih lista, nisu sigurni niti što izbori za Europski parlament znače. Oni s kojima smo razgovarali kažu – informacije crpimo tek iz medija.

Da bi trebala biti kampanja, slaže se i Dragan Zelić iz GONG-a koji upozorava: ukoliko izbori europarlamentaraca doista budu u travnju, onda je pet do 12 da se s kampanjom počne.

“Svakako da je zadaća Vlade bila da osigura potrebna sredstva za organiziranje i provođenje kampanje. Državno izborno povjerenstvo ima ovlasti da to radi. Vlada je znala da će izbori za Europski parlament biti ove godine i čudno nam je da sredstva već nisu osigurana”, rekao je Zelić.

Zbog toga što građani nisu dobro informirani ali i zbog činjenice da bi prošli jeftinije, HDZ zagovara istodobno održavanje EU i lokalnih izbora. Andrej Plenković poručuje: kampanju treba provesti na odgovarajući način, građanima se vrlo detaljno mora objasniti sustav glasovanja koji je, na neki način, presedan.

“Imamo proporcionalni sustav gdje je Hrvatska jedna izborna jedinica. Ovih 12 zastupnika bit će birani na isti način kao što je, primjerice, mandat predsjednika republike. Dakle, svi hrvatski birači mogu glasati za njih. Treba se objasniti preferencjalno glasovanje koji je jedan sasvim novi trenutak u izbornom sustavu u Republici Hrvatskoj”, objasnio je Plenković.

A kada će novi sustav biti objašnjen građanima, i to ne samo putem medija? Odgovor na to pitanje nemamo, baš kao što još uvijek nemamo niti datum izbora za Europski parlament.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...