Jadranka Kosor odgovorila stranačkim suparnicima

Meni poručuju da prestanem govoriti jer bih valjda šutke i ničice trebala slušati optužbe da sam među onima koji su uništavali i detuđmanizirali HDZ, kazala je Jadranka Kosor u intervjuu tjedniku Globus.

Na pitanje kako je shvatila poruku novog predsjednika Kluba utemeljitelja HDZ-a Milan Kovač koji joj je savjetovao da se povuče iz javnosti i da manje govori, Kosor je odgovorila kako je to neobičan savjet bivšoj premijerki i zastupnici u Saboru. ‘Zanimljivo je da Kovačeva prva poruka javnosti nije o radu Kluba utemeljitelja HDZ-a, nego o bivšoj predsjednici’, ocijenila je za Globus.

Nije izravno potvrdila da je to zapravo poruka Tomislava Karamarka, no iz njenog odgovora može se upravo tako zaključiti. Kazala je kako poruku da ušuti učestalo dobiva. ‘Tako je predsjednik osječkog HDZ-a poručio da prestanem govoriti, optužujući me da sa SDP-om rušim HDZ. Izvjesni Đonlić kazao je da sam zec iz SDP-ova šešira. A onda je paljbu osula i Dubravka Šuica, koja je već sa zecom pokušala disciplinirati Prgometa’, rekla je.

Zašto u HDZ-u žele da šuti, Kosor je kratko odgovorila: ‘Mene pitate? Pa na službenim stranicama stranke povijest HDZ-a završava 1999.’. Pojasnila je kako je HDZ zaslužan za samostalnost Hrvatske, za ulazak u NATO i u EU. ‘To su povijesne činjenice i nije lako slušati (i šutjeti) kako je stranka sustavno, 18 godina zapuštana i zapuštena. Ako je stranka 18 godina zapuštana, onda je u to uključen i predsjednik Tuđman’, zaključila je.

Karamarkove optužbe za detuđmanizaciju HDZ-a kazala je da su to objede koje imaju samo jedan cilj: izazvati emocije kod naših članova. ‘Bila sam uz Tuđmana do njegove smrti, nakon toga sam uvijek isticala pozitivne dosege njegove politike koja je bila državnička i dalekovidna. Donošenje ustavnog zakona o suradnji s Haagom, Zakon o oprostu, Odluka o mirnoj reintegraciji, itd. To su bile teške odluke, ali Tuđmanove odluke. Nisam ja napustila Tuđmana…’, poručila je Kosor.

Na optužbe Dubravke Šuice da je upravo ona neimenovani izvor iz HDZ-a koji kritizira novo vodstvo, kazala je kako je prozirno kada drugima pripisuješ metode kojima se služiš. ‘Čudi me da oni koji govore preko nje zaboravljaju prošlost, zaboravljaju tone i tone novinskih članaka, pa i televizijskih priloga, u kojima su neimenovani izvori iz HDZ-a od 2009. do 2012. godine izrekli gadosti i laži o HDZ-u i o meni i o mnogim drugim ljudima koji si bili metom određenih krugova’, podsjetila je Kosor.

Svojim stranačkim kolegama još je dala do znanja da ne razmišlja o povlačenju iz stranke. Napomenula je kako joj je jedan od najbizarnijih trenutaka koje je doživjela od stranačkih kolega bila poruka: kad budemo imali novca kupit ćemo joj pun kamion pun broševa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...