Josipović o Vukovaru: “To je dio demokracije, ali možemo razmisliti o dinamici uvođenja ćirilice”

“Pitanje uvođenja jezika i pisma nacionalnih manjina je naše unutarnje pitanje”, komentirao je za Media servis prosvjed protiv ćirilice u Vukovaru predsjednik Ivo Josipović.

“Kroz odgovarajuće uređenje položaja nacionalnih manjina, mi našu Hrvatsku činimo dobrom, boljom, kvalitetnijom i demokratskijom zemljom”, rekao je Josipović.

O problemima, pa tako i o uvođenju dvojezičnih natpisa, treba puno i otvoreno razgovarati, dodao je.

“Treba razložno istaknuti kako je to dio demokracije i demokratizacije poštivanja ljudskih manjinskih prava, ali naravno, uvijek se može razmišljati i raspravljati o dinamici, okolnostima i načinu kako to pravo ostvariti”, naglasio je predsjednik.

Dodao je kako je isticanje drukčijih mišljenja, poput skupa u Vukovaru, isto dio demokracije.

“Ali nasilje nije dio demokracije. Upravo zato moramo biti vrlo oprezni da određena nezadovoljstva, opravdana ili neopravdana, ne dovedu do nečega što bi Hrvatsku koja je na pragu ulaska u Europsku uniju, predstavilo drukčije, a ne kao europsku zemlju”, zaključio je Josipović.

 

“Ledeno doba između Hrvatske i Srbije je samo na verbalnoj razini”

Predsjednik sudjeluje na međunarodnoj konferenciji u Münchenu. Na panelu o sigurnosti i stabilnosti u jugoistočnoj Europi i na Kavkazu govorio je o stanju u regiji.

“Kada gledamo u jednom kontinuitetu, odnosi u regiji su puno bolji nego što su bili prije 10 ili pet godina, ali da su idilični, naravno da nisu, imamo još puno toga za učiniti”, istaknuo je.

Dobar trend ohrabruje, rekao je Josipović i osvrnuo se na odnose sa Srbijom “jer je dobra suradnja Zagreba i Beograda ključna za stabilnost regije”. Ledeno doba između dviju država samo je na verbalnoj razini, tvrdi predsjednik.

“Svi oblici suradnje koji su dosegnuti, pa i neki koji su se malo očekivali u međunarodnoj zajednici, poput sporazuma o vojnoj suradnji, zajedničkom radu na progonu ratnih zločina, organiziranog prekograničnog kriminala, pa i određene investicije, posebno kada je riječ o hrvatskim investicijama, zapravo govore da je ostvaren jedan napredak s kojim možda ne možemo sasvim biti zadovoljni, ali govori o jednoj dobroj i pozitivnoj tendenciji. Nadam se da će i ovo verbalno ledeno doba o kojem se govori uskoro prestati”, naglasio je Josipović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...