Kako iskoristiti kavu i čaj u kućanstvu

Volite li se ovih hladnih dana posebno zagrijati šalicom čaja ili se razbuditi kavom, sačuvajte ostatke jer su višestruko korisni.

 

Neugodni mirisi na rukama

I kava i vrećice čaja dobro su iskoristive za odstranjivanje mirisa s ruku nakon kuhanja. To su najčešće mirisi luka, češnjaka ili ribe. Prije nego što do kraja operete ruke, istrljajte ih iskorištenom vrećicom čaja pa ih nasapunajte i isperite toplom vodom.

 

Sjajni podovi i drveni namještaj

Parkete ili drveni namještaj možete ulaštiti i očistiti vrećicama čaja, savjetuje blog Earth 911. U tri litre vode prokuhajte 5 do 10 iskorištenih vrećica čaja i zatim tom vodom operite parkete ili očistite namještaj na uobičajeni način. Imajte na umu da čaj može potamniti drvo pa ga je najpametnije koristiti na tamnijem namještaju.

 

Napasti u vrtu

Imate li u vrtu nepoželjne goste poput puževa ili mrava, posipajte ih mljevenom kavom. Čak i iskorištena kava, odnosno talog mogu poslužiti u ovu svrhu. Ako vaša mačka voli obavljati nuždu baš u vrtu, kava će je odvratiti od toga.

 

Masno posuđe

Lako ga možete oprati mljevenom kavom, bila ona kuhana ili ne. Nanesite je na spužvicu za pranje posuđa i kava će poput abrazivnog sredstva skinuti masnoću i prljavštinu s lonaca. Ako je suđe jako prljavo, namočite ga preko noći u toplu vodu s dvije iskorištene vrećice čaja, jer će tanini pomoći da se prljavština odlijepi s lonaca.

 

Njegujte biljke

I kava i vrećice čaja pomažu u njezi kućnih biljaka. Kava je prirodno gnojivo za biljke poput ruža, rhododendrona ili azaleja te povrće poput rajčica i mrkve. Čaj je nešto manje kiseo pa je bolji za biljke koje se njeguju na taj način.

 

Lijepa stopala i ruke

I u pedikuri i manikuri može vam pomoći čaj. Vrećice čaja imaju antibakterijsko djelovanje pa ih stavite u toplu vodu i ostavite ruke ili stopala da se namaču desetak minuta. Lakše ćete odstraniti višak kože i urediti nokte.

 

Mirisi u hladnjaku

Umjesto da kupujete razne proizvode za čišćenje hladnjaka i uklanjanje neugodnih mirisa, u posudu stavite mljevenu kavu i ostavite da sve upije. Za još bolje rezultate prepržite kavu u pećnici i kad se ohladi ostavite u hladnjaku da otjera neugodne mirise.

 

Bojenje kavom

Kavu stavite u vruću vodu na deset minuta, dok ne pusti boju. Precijedite vodu i zatim njome možete obojiti jaja za Uskrs ili manje komade bijele odjeće.

 

Tretman ljepote

Napravite masku s mljevenom kavom, avokadom i medom. Nanesite je kružnim pokretima i poslužit će kao piling. Ako ste natečeni nakon spavanja, stavite ohlađene iskorištene vrećice čaja na oči desetak minuta.

 

Ulaštite cipele

Cipele možete ulaštiti iskorištenom vrećicom čaja. Samo laštite kružnim pokretima i cipele će biti čiste i sjajne kad se osuše.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...