Kako je bilo Poljacima, tako će biti i Hrvatima

Iako bi Hrvatska u srpnju trebala postati članicom EU-a, hrvatski državljani morat će dodatno pričekati na pristup tržištu rada nekih članica Europske unije. Baš poput Poljaka, radno mjesto u Njemačkoj Hrvati će moći dobiti samo uz određena ograničenja.

Zbigniew Darasz jedan je od 4.000 poljskih građevinskih poduzetnika u Berlinu. U posljednje tri godine Poljaci čine najveću grupu poduzetnika migrantskog podrijetla u njemačkom glavnom gradu. Naime, Njemačka je nakon proširenja EU-a, za građane novih zemalja članica ograničila pristup svom tržištu rada. Poljaci su morali čekati, a ista sudbina očekuje uskoro i građane Hrvatske, piše Deutsche Welle.

Prijelazno razdoblje prvo je ograničeno na dvije godine, no kasnije ono bilo produženo još dva puta, prvo za tri, a na kraju i za dodatne dvije godine. Time su građani novih zemalja članica morali sveukupno čekati sedam godina kako bi u Njemačkoj mogli dobiti slobodan pristup tržištu rada.

S obzirom na to, Poljaci su bili prisiljeni potražiti alternative, a pronašli su ih prvenstveno na području slabije plaćenih poslova. Tisuće građana Poljske otvorilo je vlastita poduzeća u sektorima poput građevine, njege i čišćenje. Tvrtke su mogle djelovati i u Njemačkoj, budući da su samostalne djelatnosti bile izuzete od spomenutih ograničenja.

Jedan od njih bio je i Zbigniew Darasz; osnovao je svoje poduzeće u kojem je on bio jedini zaposlenik. Prema procjenama stručnjaka u Njemačkoj ove manje samostalne djelatnosti su u 90 posto slučajeva u rukama inozemnih poduzetnika. Oni renoviraju stanove, preuzimaju manje poslove prije svega na gradilištima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...