Karneval u Rijeci

Nakon što je Vedrana Dujmić, iz karnevalske skupine ”Najpusna divojka”, proglašena novom Kraljicom Riječkog karnevala, održana je tradicionalna karnevalska ceremonija primopredaje ključa Grada Rijeke, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Gradonačelnik Vojko Obersnel tradicionalno ih daje u ruke Meštru Toniju  i maškarama. Kao i uvijek, primopredaja je prošla miroljubivo te je Obersnel s puno povjerenja prepustio vladanje gradom karnevalistima.

Karneval će Rijekom ”vladati” do 10. veljače kada će se održati završna povorka Riječkog karnevala. U njoj će sudjelovati stotinjak grupa s preko deset tisuća maskiranih sudionika, a očekuje se i preko 100 tisuća domaćih i inozemnih posjetitelja.

Dan prije održat će se dječja karnevalska povorka. Sutra  će se održati najvažnija prateća manifestacija Riječkog karnevala pod nazivom Maškarani auto-rally “Pariz-Bakar”. Riječ je o  parodiji na rally „Pariz-Dakar“, a utrku voze motorizirane maškare iz različitih krajeva Hrvatske.

Karnevalski događaji grada Rijeke osebujan su spoj europskoga građanskog karnevala, prije svega venecijanskog i austrijskog, te elemenata folklora i mitologije starih Slavena.

Uronjen u stoljetnu tradiciju, Međunarodni riječki karneval zadnjih je godina gradu Rijeci, regiji i Hrvatskoj dao prepoznatljiv događaj i dojmljiv “happening” kojem se odazivaju mnogobrojne maškare, organizirane karnevalske grupe, sudionici, gledatelji i mediji, te mnogobrojni uzvanici iz zemlje i inozemstva.

Mesopusni običaji na prostoru Rijeke vuku još korijene iz davnine, kada su po narodnoj predaji takozvane “Grde maske” urnebesnim veseljem rastjerivale sile zla, prizivajući proljeće, slaveći rađanje novog života.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...