Kasne plaće za 20 tisuća službenika

Država će ovaj mjesec nešto kasnije isplatiti plaće 20 tisuća službenika zaposlenih u 17 ministarstava. Razlog nije nedostatak novca, tvrde u Ministarstvu financija, nego prelazak na novi Centralni obračun plaća (COP).

– Plaće nisu isplaćene jer se prelazi na novi sustav, a u Državnoj riznici ima dovoljno novca za isplatu. Ministarstvo financija omogućilo je već danas, umjesto u ponedjeljak, isplatu plaća prosvjetarima i zdravstvenom osoblju, te mirovina umirovljenicima, pa je jasno da nije u pitanju nedostatak novca u državnoj riznici, kazao je glavni državni rizničar Miljenko Fičor. Na isplatu plaća preko COP-a prelazi cijeli javni sektor, za početak su uključena ministarstva i njihova administracija, a od 1. ožujka trebali bi biti svi korisnici. Očekuje se da će službenici kojima je radi toga privremeno obustavljena isplata plaća, svoje plaće dobiti sljedećeg tjedna.

 

Različiti podaci

Kašnjenje plaća administraciji očito je jedini način da se konačno uvede reda u isplatu plaća, jer je testiranje za spomenute zaposlenike pokazalo da se podaci uneseni u COP, a predložak su bili podaci iz Registra zaposlenih, ne slažu s podacima iz evidencije pojedinih ministarstava na osnovu kojih su isplaćivane plaće. Pokazalo se da su ministarstva prijavila jednu organizacijsku shemu za sustav, a prema drugoj isplaćuju plaće. Događa se da prema pravilniku, odnosno ustrojstvu ministarstava, što su podaci uneseni u COP, pojedino ministarstvo ima dvije tajnice ili dva referenta, ali traži isplatu za četiri, jer ih toliko ima u svojim evidencijama. Uz to pojavile su se razlike u evidencijama i COP-u kad su u pitanju koeficijenti ili dodaci za određeno radno mjesto. Već ranije takve je razlike uočilo i Ministarstvo uprave koje je bilo zaduženo za formiranje Registra zaposlenih, pa su upozoravali kako stanje koje su zaduženi službenici prijavili za Registra nisu uvijek usklađeni sa stvarnim stanjem.

Kako bi profunkcionirao jedinstveni sustav isplate plaća, očito je jedini način bio da se odgodi isplata plaća za administraciju koja i radi na unosu podataka o svim zaposlenima u javnom sektoru.

 

Deficit viši nego lani

Ministarstvo financija jučer je predstavilo preliminarne podatke o proračunu u siječnju. Država je u prvom mjesecu ove godine skupila 7,9 milijardi kuna prihoda, što je za 1,7 posto , ili 141 milijun kuna manje nego u istom mjesecu prošle godine. Rashodi su iznosili 10,611 milijardu kuna, čak 11 posto (1,05 milijarda kuna) više nego lani. Tako je deficit u siječnju bio 2,6 milijarda kuna, ili 1,2 milijarde više nego lani.

– Toliki porast deficita nije zabrinjavajući jer se radi o tome da su ove godine neki rashodi isplaćeni prije plana, odnosno dio njih se inače plaćao u veljači, kazao Fičor. Ranije su isplaćene subvencije poljoprivredi, lijekovi veledrogerijama, poticaji stambenim štedionicama i mirovinskim fondovima, te sredstva za decentralizirane funkcije lokalnoj samoupravi. Samo na lijekove drogerijama, odnosno pokrivanje dugova, otišlo je dodatnih 250 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...