Koji zadarski političari najčešće dolaze na sud?

Iako neki političari ističu kako je sasvim dovoljno da predizborna kampanja traje dva-tri mjeseca, ona je bez ikakve sumnje već započela. Hrvatski građani svakodnevno su izloženi “bombardiranju” raznim predizbornim sloganima, parolama, floskulama, obećanjima ali i međusobnim podmetanjima i spočitavanjima političkih oponenata, kako na državnoj, tako i na lokalnoj političkoj sceni.

“Najubojitije oružje” svakako je iznošenje optužbi za razne afere, a kakvih na žalost ne nedostaje ni u Zadru i Zadarskoj županiji. Neke od tih afera, međutim, nisu ostale samo na “rekla-kazala” već su dobile i svoj sudski epilog. Pravosuđe se tako bavi cijelim nizom predmeta čiji su akteri istaknuti i još uvijek vrlo aktivni lokalni političari. Na optuženičku klupu zadarskih sudova najčešće bez sumnje sjeda Kristijan Kapović, nezavisni načelnik Općine Vir, dok je po aferama najpoznatiji saborski zastupnik i bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta.

 

Kapović i Šare najčešće na sudu

Kapović samo na Općinskom sudu u Zadru ima u tijeku nekoliko suđenja. Tužen je za prijevaru, krivotvorenje službenih isprava, skidanje službenog pečata i slično, no zanimljivo je spomenuti da od ukupno 200-tinjak prijava koliko je u zadnjih nekoliko godina podignuto protiv Kapovića, u ime tužitelja pojavljuju se njegovi lokalni politički oponenti, samo Joso Gržeta u 50-ak slučajeva. No Kapović nije jedini općinski načelnik koji obilazi sudnice. Po broju tužbi slijedi ga bivši načelnik Općine Galovac Slavko Šare kojemu je u nekoliko navrata suđeno zbog zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava, pustošenja šuma… Osim na Općinskom sudu, Šari se sudilo i na Županijskom sudu u Zadru. U svim tim predmetima Šare je oslobođen optužbi, a još uvijek mu traje postupak pred Županijskim sudom u Splitu zbog zloporabe položaja i ovlasti temeljem uskočke optužnice.

U veljači 2011. godine na istom je sudu zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava nepravomoćno osuđen Nino Šimunić, HDZ-ov načelnik Općine Bibinje. Njemu je izrečena bezuvjetna zatvorska kazna u trajanju od sedam mjeseci, no na splitskom sudu kazali su nam kako u tom slučaju još uvijek, iako su prošle pune dvije godine od izricanja nepravomoćne presude, nije doneseno pravomoćno rješenje. Još jedan bibinjski političar našao se na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Zadru i to zbog iznude dožupana Đanija Bunje. Riječ je o haesepovcu Vici Karabanu.

 

Čeka se novo ročište protiv Karabana

Posljednja rasprava u tom predmetu održana je u kolovozu pred sucem Domagojem Kurobasom. Sljedeće ročište bilo je zakazano za 19. studenoga prošle godine, no nije održano jer se Karabanova odvjetnica Tanja Budimir opravdala zdravstvenim tegobama. Otada sudac Kurobasa novo ročište još nije najavio, a kako je od posljednjeg prošlo više od dva mjeseca, rasprava u ovom slučaju po zakonu treba započeti ispočetka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...