Koliko nas koštaju pretplate, naknade, takse…

Ispraznili ste džepove hrvatskih građana i još imate hrabrosti reći kako to nije kraj, poručili su hrvatskoj Vladi jučer u Osijeku na konferenciji za novinare iz jedne političke opcije, dotičući se tako posredno i teme koja ovih dana zaokuplja hrvatske medije. Sve je više i sa sve većim kunskim iznosima različitih nameta, taksa, provizija koje građani plaćaju.

Svježi primjer je uvođenje fiksnih iznosa koji su se pojavili na računima za plin, struju i vodu. Uvode se novi za otpad, stižu i nove naknade za elektronički otpad, i kuna po kuna, pa će pola prihoda odlaziti samo na režije, navodi Glas Slavonije.

Džepovi građana nisu i ne smiju biti kasice-prasice za punjenje proračuna, pokrivanje tuđih gubitaka i pogrešnih poslovnih odluka, suglasni su stručnjaci i obični građani.

Godine 2000. vrlo realna računica pokazivala je kako jednoj četveročlanoj obitelji za normalan život bez razbacivanja mjesečno treba oko 1.200 eura, a od onda je do danas mnogo toga poskupjelo i tečaj se promijenio te danas sigurno treba oko 1.500 eura ili 25 posto više.

No i sami smo krivi, mnogo je rupa u koje nesvjesno bacamo novac, primjerice plaćajući račune preko posrednika. Bilo u pošti, bilo u banci, svatko će uzeti proviziju, ovisno o visini računa, ali svakako ne manju od pet kuna. Deset računa mjesečno puta dvanaest mjeseci, eto iznosa koji se približava tisuću kuna. Još donedavno uništavali su nas penalima iz opomena, zahvaljujući akciji Udruge Potrošač toga smo oslobođeni, podsjeća Glas Slavonije.

‘Sada smo pak ministru pravosuđa uputili zahtjev za snižavanje odvjetničkih tarifa i javnobilježničkih pristojbi za ovrhe na novčana primanja građana’, upozorava Mira Brumerčak-Lukačević, voditeljica Savjetovališta za potrošače u Osijeku. Upozoravaju kako na ovršnom prijedlogu postoje stavke poput javnobilježničke nagrade, troška dostave i pravomoćnosti, sastav prijedloga i trošak pribave klauzule ovršnosti. Odnosno, postoje sporovi u kojima je dug 200 ili čak i manje kuna, a zbroj svih stavki – 900 kuna!

Neki prijašnji izračuni pokazuju da jednu obitelj bez potrošenog kWh energije, litre vode, impulsa… godišnje naknade iz računa za razne režije stoje oko 3.500 kuna, a tu je uračunata RTV pretplata, naknada Hrvatskoj elektroprivredi za mjernu i opskrbnu uslugu, te za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora, preplata za fiksni telefon, odvoz komunalnog otpada, komunalnu naknadu te one za korištenje i zaštitu voda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...