Konačno otkriven lijek protiv pretilosti!?

Znanstvenici iz Life Sciences Instituta Sveučilišta u Michiganu objavili su da su otkrili kako amlexanox, lijek kojem je istekao patent, a trenutno se propisuje za astmu i neke druge bolesti, uspješno liječi pretilost, dijabetes i masnu jetru kod miševa.

U izviješću predstavljenom u novom broju časopisa Nature Medicine autori ističu da je jedan od razloga zbog kojih su dijete uglavnom neučinkovite to što se tijela pretilih ljudi prilagođavaju na smanjenje unosa kalorija tako što usporavaju metabolizam. Drugim riječima čovjek ne mršavi čak i nakon što dijetom značajno smanji unos kalorija jer određeni geni uspore metabolizam kako bi spriječili trošenje nakupljenih zaliha.

‘Čini se da amlexanox mijenja metaboličku reakciju na pretjerano pohranjivanje kalorija kod miševa’, objasnio je direktor laboratorija Alan Saltiel.

Novo istraživanje potvrđuje otkriće istog tima iz 2009. koje je pokazalo da geni IKKE i TBK1 imaju ključnu ulogu u održavanju metaboličke ravnoteže.

‘Izgleda da amlexanox kod miševa inhibira dva gena IKKE i TBK1 koji zajedno djeluju kao svojevrsna kočnica metabolizma’, rekao je Saltiel i dodao: ‘Otpuštanjem kočnice, amlexanox omogućuje metaboličkom sustavu da sagorijeva više energije, odnosno da je manje pohranjuje.’

Nova studija utvrdila je da amlexanox djeluje na oba uzroka pretilosti kod miševa – i na genetski i na prehrambeni. Lijek je uspješno smanjio težinu pretilih miševa te čak obrnuo tijek razvoja povezanih metaboličkih problema kao što su dijabetes i masna jetra.

U sljedećem koraku stručnjaci će pokušati otkriti djeluje li amlexanox, koji se u Japanu koristi za liječenje astme, a u SAD-u za ranice u ustima, na isti način i na ljude.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...