Konačno otkriveni pravi ubojice virusa gripe

Međunarodna skupina znanstvenika objavila je jučer da je otkrila novu klasu molekularnih spojeva koji mogu uništavati viruse gripe, a da ne stvaraju rezistenciju.

Vođeni idejom da prevelike količine dobrih stvari mogu biti pogubne, virolog Masahiro Niikura sa sveučilišta Simon Fraser i njegovi suradnici u svojem su istraživanju razvili već postojeće metode manipulacije enzimima koji su ključni za razmnožavanje i širenje virusa gripe. Spojevi koje su proizveli trebali bi omogućiti stvaranje cijele nove generacije lijekova na koje se virusi neće moći navikavati kao što se navikavaju primjerice na Tamiflu. Postojeći lijekovi pomogli su liječnicima da pobijede epidemiju svinjske gripe, odnosno virusa H1N1, prije četiri godine, međutim, virusi brzo mutiraju i stječu otpornost na njih.

Prema izviješću koje je jučer objavljeno u online izdanju časopisa Science Express tim je u svojoj studiji nove spojeve upotrijebio kako bi inhibirao enzim neuraminidazu koji ima ključnu ulogu u razmnožavanju virusa gripe nakon njegova ulaska u stanice jer potpomaže oslobađanje virusnih čestica iz stanice domaćina.

Tamiflu i Relenza fokusiraju se na blokiranje sposobnosti neuraminidaze u odvajanju virusa od površine zaražene stanice tako što razgrađuju sijaličnu kiselinu, šećer na površini stanice. Virus gripe koristi isti šećer kako bi se vezao za stanicu dok je napada. Kada se učvrsti, on napada stanicu i razmnožava se.

Novootkriveni spojevi mogu pomoći zdravim stanicama upravo u ovoj fazi. Slikovito bi se moglo reči da oni začepljuju škare neuraminidaze i onemogućuju joj da otapa sijaličnu kiselinu te se virus ne uspijeva odvojiti od zaražene stanice i proširiti (pogledajte na animaciji dolje).

Nove su kemikalije djelotvornije i zbog toga što se otapaju u vodi. ‘Nakon što se oralno konzumiraju one stižu u grlo bolesnika gdje se virusi razmnožavaju’, rekao je Niikura i dodao: ‘Naši novi spojevi su strukturom sličniji sijaličnoj kiselini nego Tamiflu. Očekujemo da će ova veća podudarnost otežati gripi da se navikne na njih.’

Novi spojevi trebali bi znanstvenicima dati dovoljno vremena da razviju cjepiva za nove sojeve gripe koji su otporni na već postojeća. Gripa je ozbiljna bolest koja godišnje odnosi između 250.000 i 500.000 života.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...