Ova tunjevina predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice

Konzumova tuna s Tajlanda puna histamina: “RIAL – tuna komadi u salamuri” povlače se s tržišta

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je o povlačenju s tržišta Konzumove konzervirane tunjevine uvezene iz Tajlanda. “RIAL – tuna komadi u salamuri”, pakiranje od 160 grama proizvedeno u listopadu 2012. godine, s rokom upotrebe do listopada 2015. godine, sadrže prevelike količine histamina!

Ova tunjevina predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice, upozoravaju iz Ministarstva. Prekomjernim unosom ribe i proizvoda od ribe kontaminirane oslobođenim histaminom, konzument se izlaže riziku koji može dovesti i do nastanka akutnih alergijskih reakcija.

 

Priopćenje Ministarstva poljoprivrede prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda: RIAL – tuna komadi u salamuri, lot: UN5IK2 ALBBBAZ 5K1AY, pakiranje: 160g, rok upotrebe: 10.2015.

Putem HR RASFF sustava, dana 7. veljače 2013. godine zaprimljena je hitna obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja zbog utvrđenih viših količina histamina u predmetnoj hrani nego što je propisano Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu (“Narodne novine”, br. 74/08, 156/08, 89/10 i 153/11).

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe te djecu i trudnice.

Uvoznik u Republiku Hrvatsku, tvrtka KONZUM d.d., započela je provoditi mjere povlačenja spornih proizvoda s tržišta te najavila i provođenje mjera obavješćivanja potrošača o spornom proizvodu putem medija.

Potrošačima koji su navedeni proizvod kupili, savjetuje se da isti ne konzumiraju.

 

Podaci o proizvodu:

Proizvod: RIAL – tuna komadi u salamuri

Pakiranje: konzerva (160 g)

Datum proizvodnje: 10.2012.

Rok trajanja: 10.2015.

Br. serije/Lot: UN5IK2 ALBBBAZ 5K1AY

Zemlja podrijetla: Tajland

Uvoznik i distributer: KONZUM d.d., M. Čavića 1a, Zagreb”

 

Plave ribe najčešći uzrok histaminskog trovanja

Histamin je normalni sastojak svakog organizma, te se ubraja u tkivne hormone. Najviše ga ima u koži, plućnom i živčanom tkivu, te mastocitima. Međutim, kako su već ranije upozoravali iz Zavoda za javno zdravstvo, unos histamina u organizam u većim količinama može imati toksično djelovanje izazivajući simptome otrovanja.

U našim je krajevima najčešći uzrok histaminskog otrovanja upravo konzumacija različitih vrsta plave ribe ili njihovih konzervi u kojima je stvorena velika količina histamina. Meso plave ribe je, naime, bogato histidinom od kojeg može nastati histamin. Histamin u plavoj ribi može nastati zbog bakterijskog djelovanja, ali puno je opasnija situacija u kojoj se histamin u tijelu ribe stvara zbog toga što riba nakon ulova nije dobro ohlađena. U takvim je slučajevima zapravo jako teško uočiti da se riba pokvarila, a veliki je problem što histamin neće nestati niti termičkom obradom: ova tvar, naime, izdržava temperaturu i do 200 stupnjeva Celzijusa, zbog čega nastavlja biti prisutna u spremljenoj ribi ili u ribi u konzervi.

 

Trovanje histaminom može uzrokovati čak i smrt!

Trovanje histaminom ovisi o sadržaju histamina u ribi, o tjelesnoj masi čovjeka te o količini histamina u samoj namirnici. Ljudski organizam može podnijeti relativno velike količine histamina unesenoga u organizam namirnicama. Oko 95 posto histamina unesenoga u organizam preko probavnoga sustava crijevne bakterije acetiliraju i razgrade, te ga na taj način inaktiviraju. Otrovanje hranom sigurno izazivaju količine od 60 do 100 mg histamina na 100 g konzumirane ribe.

Simptomi histaminskog otrovanja javljaju se vrlo brzo nakon konzumiranja hrane bogate histaminom, otprilike u razdoblju od 10 minuta do 3 sata nakon konzumacije sumnjive namirnice. Oni uključuju: utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoću u ustima, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, proljev, grčeve u trbuhu, otok usnica, lica i jezika. Otrovana se osoba znoji, osjeća svrbež kože; sluznica očiju, koža lica i tijela obično su zacrvenjene. Moguć je i pad krvnoga tlaka, nastanak neugodnoga osjećaja lupanja srca te paraliza disanja. Težinu kliničke slike uzrokovane ovim otrovanjem potvrđuju i literaturni podatci koji bilježe i smrtne slučajeve nastale kao posljedica ovoga otrovanja.

Liječenje otrovanih osoba obuhvaća hitno ispiranje želudca, davanje antihistaminika koji se nađu pri ruci te dopremanje otrovanih u najbližu bolnicu. U slučaju otrovanja na moru bitno je hitno krenuti prema kopnu.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar