Lani u svijetu ubijeno 70 novinara

Lani je u svijetu ubijeno 70 novinara zbog njihova rada, po čemu je prošla godina bila jedna od najkobnijih za novinare, objavio je Odbor za zaštitu novinara.

Broj ubijenih novinara u 2012. znatno je veći nego godinu dana prije, kada ih je ubijeno 47, a ta organizacija sa sjedištem u New Yorku još istražuje jesu li smrti 31 novinara u 2012. izravno povezane s novinarskim radom.

Zabrinjava i podatak prema kojem je prošle godine u svijetu bio zatočen rekordan broj novinara. Zbog optužbi za terorizam i druge antidržavne prijetnje lani su zatvorena 232 novinara, najviše od 1990., kada je ta organizacija za zaštitu novinara objavila prvo izvješće.

Odbor je u godišnjem izvješću o napadima na novinare, objavljenom na njegovoj web stranici, naveo i popis deset najrizičnijih zemalja u kojima su novinari i sloboda medija najviše ugroženi. Uz Siriju, lani najsmrtonosniju zemlju za novinare, popis obuhvaća Rusiju u kojoj su na snazi represivni zakoni, Brazil u kojem je porastao broj ubojstava novinara, Etiopiju koja zakonima pokušava ušutkati novinare i Tursku, vodeću zemlju po broju zatvorenih novinara.

Promatrajući po godinama najviše novinara, njih 74, ubijeno je 2009., a slijede 2012. i 2007., kad ih je ubijeno po 70.

Odbor za zaštitu novinara objavio je i da su u proteklih nekoliko godina u svijetu porasli cyber napadi protiv novinara i medija i hakerima omogućili jeftin i jednostavan način cenzuriranja medijskog sadržaja.

Riječ je o napadima na internetske poslužitelje koje cyber kriminalci, slanjem brojnih zahtjeva istodobno izvode s više računala zaraženih virusom, što dovodi do usporavanja i u konačnici rušenja ciljane internetske stranice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...